Društvo

Pana kota sa kefirom iz Doboja okićena zlatom

Pana kota sa kefirom iz Doboja okićena zlatom
Foto: Sanja Čakarević | Pana konta sa kefirom iz Doboja okićena zlatom

DOBOJ - Pana kota sa čia sjemenkama i kefirom i domaćim prelivom od maline i divlje trešnje donijela je zlatnu medalju slastičaru Nemanji Petroviću (29) na takmičenju u Nišu gdje je jedini iz BiH odmjerio snage sa mnogo iskusnijim kolegama iz 14 zemalja jugoistočne Evrope.

"Desert je lična receptura s obzirom da smo morali imati lične recepture, svi smo morali dati stručnom žiriju na uvid po pet primjeraka receptura kako na srpskom, tako i na engleskom jeziku, zato što su u žiriju bili svjetski velemajstori. Moj cilj jeste bio da pripremim nešto neobično, nešto nesvakidašnje i sami ti sastojci, kefir, čia sjemenke, a ovamo s druge strane preliv divlja trešnja i malina onako je nešto spoj nespojivog, ali zapravo dobili smo jednu vrhunsku recepturu", pojasnio je Nemanja koji se pohvalio da se njegov desert dopao i poznatom kuharu Stevi Karapandži.

Mjesec dana se spremao za takmičenje, a osvajanje prvog mjesta ga je iznenadilo.

"Kada sam vidio ko je dobio bronzane medalje, da su to ljudi koji su godinama u ovom poslu, dvije decenije i više slastičar koji je nosio bronzu, onda naravno da je bilo iznenađujuće da ja dobijem to zlato", priča mladi dobojski slastičar.

Pobjednički recept nije jedini koji je osmislio.

"Grešna torta je bila moja prva receptura, zatim torta Leonida i ovo je sada treći moj vlastiti recept. Upravo radim na jednoj recepturi sa ovsenim pahuljicama koja će biti rađena sa steviom i biće isključivo desert koji će biti namijenjen dijabetičarima i ljudima koji brinu o svom zdravlju", naveo je slastičar koji se nije školovao za to zanimanje, ali je afinitete pokazao još u djetinjstvu.

"Ja sam inače završio Saobraćajnu školu, sedam godina radio kao pekar i onda tri godine kao slastičar. Pekar sam postao igrom slučaja, imao sam priliku odmah kada sam završio školu da počnem raditi u pekari. I eto tako sam radio sedam godina i onda mi je to postalo monotono, shvatio sam da mogu zaista više", priča Nemanja.

On ističe da je tokom prethodne tri godine učestvovao na brojim edukacijama na kojima je dosta naučio o slastičarstvu.

Svoje umijeće namjerava da predstavi na još jednom takmičenju koje će biti održano u Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije