Društvo

Pandemija pokazala koliko su značajni profesionalni mediji

Pandemija pokazala koliko su značajni profesionalni mediji
Foto: N.N. | Pandemija pokazala koliko su značajni profesionalni mediji

BANJALUKA, SARAJEVO - U vremenima kao što je ovo, kada imamo pandemiju virusa korona, koja nam je iz korijena promijenila svakodnevicu, posebno dolazi do izražaja važnost profesionalnih medija.

Ističu to naši sagovornici, koji poseban akcenat stavljaju na činjenicu da je bitno odvojiti medije koji svoj posao obavljaju profesionalno od onih portala za koje se ne zna ni ko iza njih stoji te objavljuju neprovjerene vijesti, a nemaju nikakvu odgovornost za to.

Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka, naglašava da su mediji značajni svakog dana, a naročito u kriznim situacijama, jer tu, kako napominje, u potpunosti dolazi do izražaja ta spona koju mediji stvaraju između nadležnih institucija i građana.

"Zato je izuzetno važno da mediji dobro provjere informacije prije objavljivanja, ali i da institucije omoguće neometan pristup informacijama važnim za sve nas. Velika je odgovornost na medijima, naročito u situacijama poput pandemije, ali i na institucijama", kaže Smiljanićeva u izjavi za "Nezavisne".

Kako ističe Dženana Burek, direktorica Savjeta za štampu BiH, na medije se u ovom periodu obrušila ogromna odgovornost zbog važnosti izvještavanja o pandemiji.

Javnost je, kako dodaju, putem medija dolazila i dolazi do veoma važnih informacija o virusu korona, njegovom širenju te uputstvima za obraćanje ljekarima i nadležnim zdravstvenim institucijama.

Burekova dodaje da to, naravno, zahtijeva pojačan i veoma ozbiljan rad medijskih radnika.

"Osim toga, mora se istaći i velika izloženost medijskih radnika riziku od zaraze zbog prirode časnoga posla kojim se bave", istakla je Burekova za "Nezavisne".

Da je značaj medija u ovakvim situacijama ogroman, smatra i Milorad Labus, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

"Zamislite situaciju u pandemiji da upalite TV i nema vijesti. Odete na kiosk i nema novina. Otvorite portal, piše '404 not found'. Zamislite tu paniku", naglašava Labus.

Ali, kako dodaje, ovdje do izražaja dolazi i nedostatak mehanizma kontrole legalnosti medija.

"Naime, postoji veliki broj portala bez JIB, vlasnika, impresuma, koji objavljuju neprovjerene vijesti, a nemaju nikakvu odgovornost. Oni mogu unijeti, ne samo paniku, već napraviti nesagledivu štetu. Time se moramo pozabaviti, jer nas se tiče i svakog pojedinačno i kao cjelokupno društvo", zaključio je Labus u izjavi za "Nezavisne novine".

Ovaj tekst realizuje se u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementiraju CPCD i OM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije