Društvo

Pandemija skresala budžetske prihode u USK

Pandemija skresala budžetske prihode u USK
Foto: N.N. | Pandemija skresala budžetske prihode u USK

BIHAĆ - Ekonomske posljedice izazvane pandemijom virusa korona osjetno su se odrazile na stanje javnih finansija u Unsko-sanskom kantonu.

Smanjen je protok ljudi i robe, turizam je u zastoju, smanjeno je punjenje budžeta, a privrednici se bore da zadrže broj postojećih radnika.

Ministar finansija u Vladi USK Vedran Prša izjavio je kako je ostvarenje budžetskih prihoda smanjeno za oko 25 posto u odnosu na planirano.

"Osjetan pad budžetskih prihoda zabilježili smo u aprilu i maju ove godine, a u ovom trenutku imamo lošije punjenje budžeta za oko 12 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine", kazao je Prša.

Prema njegovim riječima, zbog budžetskog deficita biće potrebno smanjiti rashode, a to će se najviše odraziti na nemogućnost realizacije planiranih kapitalnih projekata u ovoj kalendarskoj godini.

Prša je istakao kako će se dio gubitaka u budžetu kompenzirati sredstvima koja Unsko-sanskom kantonu treba da pripadnu od raspodjele kredita Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od oko 24 miliona maraka.

"Kako bi se ublažile posljedice pandemije, a prvenstveno u cilju očuvanja radnih mjesta u realnom sektoru, neophodno je izvršiti prestrukturiranje budžeta", istakao je Prša.

Prema njegovim riječima, što se tiče programa utroška subvencija preduzećima i poduzetnicima iz budžeta USK, Vlada je dala saglasnost na konačnu rang-listu korisnika sredstava, te je nakon provedenog javnog poziva za isplatu dijela plata za mart i april ove godine izdvojeno oko 1,5 miliona maraka.

Sredstva će dobiti privredni subjekti kojima je tokom pomenuta dva mjeseca onemogućeno poslovanje.

Prvobitno je bilo planirano da taj iznos bude 2,5 miliona maraka, ali iz Vlade najavljuju da će biti raspisan i drugi krug javnog poziva za djelatnosti koje nisu bile obuhvaćene prvim krugom javnog poziva. Kada je riječ o ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom, programe olakšica privrednicima provodi i svih osam lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu.

Ovi programi se uglavnom odnose na olakšice prilikom plaćanja komunalnih i drugih usluga koje se pružaju privrednim subjektima na lokalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije