Društvo

Pandemija virusa dovela do pandemije kršenja ljudskih prava

Pandemija virusa dovela do pandemije kršenja ljudskih prava
Foto: Ustupljena fotografija | Pandemija virusa dovela do pandemije kršenja ljudskih prava

​BANJALUKA, SARAJEVO - Period pandemije virusa korona doveo je i do pandemije kršenja ljudskih prava, jer su zbog epidemioloških mjera brojna ljudska prava ograničena, te tako tokom lockdowna nismo imali slobodu kretanja i okupljanja, smanjene su ekonomske aktivnosti većine građana, kao i prava na socijalnu zaštitu, a porastao je i broj slučajeva porodičnog nasilja.

Saopštili su ovo u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se svake godine obilježava 10. decembra.

Ombudsmani su naveli da se najveći broj žalbi koje zaprimaju, već duži niz godina, odnosi na kršenje građanskih i političkih prava, uključujući pravosuđe i upravu, te ekonomska i socijalna prava.

"Podnesene žalbe ukazuju da je građanima otežan pristup efikasnom pravosuđu, zaposlenju, socijalnim pravima, a često su ove povrede uzrokovane visokim stepenom siromaštva, korupcije, te migracija stanovništva", kazali su u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.

Istakli su da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona dovele do ograničenja ljudskih prava te da su se posljedice osjetile u svim sferama života.

"Mjere su direktno uticale na pitanja koja su od suštinskog značaja za ljudska prava, poput slobode kretanja i okupljanja, ekonomske aktivnosti građana ili prava na socijalnu zaštitu", kazali su ombudsmani.

Da su ljudska prava u BiH na nezadovoljavajućem nivou, čemu je doprinijela i pandemija virusa korona, potvrdio je i Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, koji je istakao da se svakodnevno različite kategorije stanovištva susreću s ovim problemom.

Lučić je naveo da je dužnost svakog čovjeka da, ukoliko uoči kršenja ljudskih prava, skrene pažnju i nadležnih institucija i javnosti, budući da je borba za ljudska prava neprekidan proces.

"Kao društvo moramo se izgraditi i svakodnevno podizati nivo pojedinačne i kolektivne svijesti kako bismo ugroženima omogućili da uživaju u zagrantivanim ljudskim pravima", istakao je Lučić.

U Banjaluci je u organizaciji Info-centra Evropske unije u BiH održana konferencija "Ljudska prava pod izazovima stvarnosti".

Konferencija je koncipirana s tri panela. Prvi se bavim stanjem ljudskih prava u BiH s generalnim osvrtom na trenutnu situaciju, izvještaj Evropske komisije, zakonske regulative, sudsku praksu, ali i aktivnosti nevladinog sektora, Institucije ombdusmena, kao i Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovine.

U drugom panelu rasprava se vodila o medijima i ljudskim pravima i koliko danas mediji mogu da se izbore za svoje prava u smislu njihovih radnih i socijalnih prava, pritisaka koji su im svakodnevica, reakcije pravosuđa na napada na njih, ali i i solidarnosti.

Treći panel je u fokusu imao mlade koji se aktivno bave borbom za njihova prava i položaj, s jedinstvenom porukom na kraju da se njihov glas mora jasnije i glasnije čuti te da česta rečenica da su mladi budućnost njima ne znači jer su mladi sadašnjost, koji sad i danas zaslužuju uvažavanje i da se njihov glas čuje.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava juče je u Banjaluci održana panel diskusija "Šta je ostalo od ljudskih prava u BiH".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije