Društvo

Pandemija zadala udarac od kojeg će se mediji dugo oporavljati

Pandemija zadala udarac od kojeg će se mediji dugo oporavljati
Foto: Velibor Tripić | Pandemija zadala udarac od kojeg će se mediji dugo oporavljati
Nikolina Aleksić

SARAJEVO, BANJALUKA - Mediji u vrijeme pandemije virusa korona imaju najviše posla, a istovremeno su suočeni i sa velikim padom prihoda, odnosno gubicima od kojih će se još dugo oporavljati.

Iz Savjeta za štampu BiH naglašavaju da su se mediji tokom pandemije virusa korona suočili sa velikim finansijskim gubicima.

"Medijske kuće u toku pandemije virusa korona suočile su se sa velikim gubicima kroz nedostatak priliva sredstava od oglašavanja, koje je u jednom trenutku gotovo u potpunosti iščezlo, kao i padom tiraža kada su u pitanju štampani mediji", kažu u izjavi za "Nezavisne novine" iz Savjeta za štampu BiH.

Dženana Burek, direktorica Savjeta za štampu BiH, naglašava da se na medije obrušila ogromna odgovornost, upravo zbog važnosti izvještavanja o pandemiji jer javnost putem medija dolazi do veoma važnih informacija o virusu korona.

"To zahtijeva ozbiljan rad, iziskuje angažman većeg broja ljudi, te samim time povlači i troškove", poručila je Burekova.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina", kaže da su mediji tokom pandemije odigrali jednu od ključnih uloga.

"Pravovremeno i istinito informisanje javnosti je ključno u svakoj krizi, kako bi se spriječili panika i širenje dezinformacija. Međutim, ispod svakog radara je prolazila činjenica da su mediji, istovremeno, kad su imali najviše posla bili suočeni sa padom prihoda, a sistem za to nije posebno mario", kaže Gojković Arbutina.

Prema njenim riječima, krizom nije moguće upravljati bez kvalitetnih medija, a s druge strane pitanje je kako mediji mogu sami preživjeti tu krizu. Kako dalje dodaje, svi mediji koji nisu na budžetu doživjeli su finansijski udar, od kojeg će se sigurno još jako dugo oporavljati.

O posljedicama kovida-19 na medije i novinarstvo u BiH te opstanku slobodnog novinarstva u interesu građana riječi je bilo i na nedavno održanoj javnoj diskusiji, organizovanoj u okviru projekta "Slobodni mediji za slobodno društvo", koji implementiraju Udruženje "BH novinari" i Asocijacija elektronskih medija, uz podršku Evropske unije.

Tom prilikom je Vildana Selimbegović, predsjednica Skupštine Savjeta za štampu i online medije u BiH i direktorica "Oslobođenja", rekla da se od početka pandemije mediji susreću sa velikim brojem problema.

"Od početka pandemije 'Oslobođenje' je moralo smanjiti broj radnika, kao i broj strana, i preći na ono što zovemo vikend-izdanje, jer su i distributeri znatno smanjili svoje aktivnosti. Mislim da nikad kao u ovoj godini nije bila jasnija selekcija medija na one odabrane i ostale kada je u pitanju pristup informacijama", kaže Selimbegovićeva.

Selma Dandić iz mostarskog "Dnevnog lista" navela je da su nezavisni mediji u najgoroj situaciji, te da je ovaj medij zabilježio pad prihoda od čak 80 odsto.

"Pandemija je bila prilika da se politički podobni mediji istaknu, a da se oni nezavisni ugase. Korona zakon uopšte nije bio prilagođen medijima i mi nismo mogli aplicirati za ta sredstva", kazala je Dandićeva.

Ovaj tekst se realizuje u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementiraju CPCD i OM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije