Društvo

Papučicu gasa stisnuo na 199 km na čas

Papučicu gasa stisnuo na 199 km na čas
Foto: N.N. | Papučicu gasa stisnuo na 199 km na čas

BANJALUKA, PRIJEDOR - Na magistralnom putu Prijedor - Novi Grad u mjestu Blagaj presretač je evidentirao brzinu vožnje od čak 199 kilometara na čas, što znači da je nesavjesni vozač vozio 119 kilometara na čas iznad ograničenja.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, te su istakli da je na ovoj dionici dozvoljena brzina 80 kilometara na čas.

"U periodu od avgusta do polovine oktobra radarskim sistemima 'Gatso' evidentirano je 2.768 prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila", kažu u MUP-u RS i to se odnosi na puteve u RS.

Kako su potvrdili iz MUP-a RS, tek nešto manjom brzinom se kretao vozač na magistralnom putu Prijedor - Banjaluka u mjestu Kamičani, koji je vozio brzinom od 196 kilometara na čas, na ograničenju brzine od 80 kilometara na čas.

"Treće najveće evidentirano prekoračenje brzine bilo je u mjestu Podbrdo kod Kotor Varoša, gdje je zabilježena brzina od 125 kilometara na čas, na ograničenju brzine od 80 kilometara na čas", rekli su u MUP-u RS.

Inače, ovi prekršaji evidentirani su pomoću radarskih sistema "Gatso" koji su ugrađeni u policijska vozila, takozvane presretače.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je nepropisna ili neprilagođena brzina kod nastanka saobraćajnih nesreća u prvih devet mjeseci ove godine imala udio od 17,4 odsto od ukupnih uzroka. Kako on kaže, ranijih godina brzina kao uzrok udesa imala je nešto veći postotak.

"Naravno, to još nije dovedeno u onu mjeru koja je prihvatljiva, ali pokazuje se da novi radarski sistemi imaju efekta. Mi smo izračunali prosječne brzine - 51,85 u naseljenom mjestu, van njega 80,58 kilometara na čas, a na auto-putu 126,8. Kada se pogledaju ta prosječna prekoračenja - ona nisu velika, ali ima ekstremnih prekoračenja koja su izuzetno opasna i u takvim slučajevima veći je rizik, te vrlo često dolazi do saobraćajne nezgode i teških posljedica", rekao je Radović.

On ističe da dual radari, presretači i slične kontrole brzine djeluju preventivno na vozače da smanje brzinu zbog neizvjesnosti da li će biti kažnjeni.

Kada je u pitanju evidentirana brzina od 199 kilometara na čas, Radović kaže da uvijek postoje nasilničke vožnje i odsustvo odgovornosti prema drugima u saobraćaju.

"U svim zemljama imaćete određen procenat vozača na koje nikakve kazne ne utiču, koji su spremni na ekstremne brzine, bilo da su trijezni ili pod uticajem alkohola ili drugih supstanci", rekao je Radović za "Nezavisne".

Milenko Jaćimović, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka, kaže da je evidentno da je brzina veliki uzrok saobraćajnih nezgoda, međutim ističe da je na pojedinim dionicama potrebno izvršiti reviziju ograničenja brzine.

"Imamo problem zastarjele signalizacije, koja je više od 20 godina na putnoj mreži. Nakon dodatne analize na nekim dijelovima puteva saobraćajna signalizacija bi trebalo da se izmijeni", smatra Jaćimović, koji je pojasnio da na nekim dionicama postoje znakovi s ograničenjem kao da je u pitanju naseljeno mjesto, a da u blizini tog puta nije naseljeno, nalaze se šume i slično, te da je u takvim situacijama potrebna analiza, nakon koje bi se promijenila ograničenja.

On je dodao da su danas vozila novija i imaju bolju bezbjednosnu opremu nego što je to bilo prije 20 godina.

"Na nekim dijelovima puta trebalo bi korigovati ograničenja - ili povećanje ili smanjenje. Sazrelo je vrijeme i da se saobraćajna signalizacija i ograničenje brzine analiziraju i koriguju. Jednostavno, ovo sadašnje stanje pogoduje samo kažnjavanju", rekao je Jaćimović.

On smatra da bi se kod nas, kao i u zemljama EU, trebalo uvesti da se višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja prekoračenja brzine u vozila ugradi limitator brzine, gdje on ne može voziti većom brzinom od određene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije