Društvo

Paroh konjički Milan Bužanin, čuvar starih ognjišta pobijedio koronu

Paroh konjički Milan Bužanin, čuvar starih ognjišta pobijedio koronu
Foto: N.N. | Paroh konjički Milan Bužanin, čuvar starih ognjišta pobijedio koronu

KONJIC - Paroh konjički Milan Bužanin, koji je bio zaražen virusom korona iz klastera "Igman", i zvanično je dobio potvrdu da je ozdravio od ove zarazne bolesti i već drži liturgije i obilazi vjernike.

"Već sam počeo da služim liturgije, služio sam liturgiju i za Vaskrs, a u ovim blagim danima sam počeo obilaziti i vjernike konjičkog kraja, uglavnom stare i nemoćne kojima su potrebni i društvo i podrška, naročito u situaciji kada im niko od njihovih najdražih ne može doći u posjetu", kaže otac Milan za "Nezavisne".

On napominje da je želja za obilaskom njegovih parohijana u Konjicu, Jablanici, Prozoru bila jedna od glavnih misli koje su mu prolazile kroz glavu za vrijeme bolesti i izolacije, iako mu je najteže padala izolacija od žene i djece.

Nedavno su, osim ponovljenog testa na kome je bio negativan na kovid-19, dobio i rezultate drugog testiranja, koji su potvrdili da je izliječen, nakon čega mu je ukinuta samoizolacija.

"Nakon posljednjeg testiranja koje je potvrdilo da sam negativan mogao sam da izlazim i radim bez problema. Držim se preporuka episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, Svetog sinoda, ali i Higijensko-epidemiološke službe i vratio sam se svakodnevnim aktivnostima", navodi Bužanin.

Kaže da on nije ni imao jake simptome, osim blago povišene temperature, pa je pio što je mogao više toplih napitaka i vitamin C, ali je najviše snage crpio od brojnih prijatelja i vjernika sa kojima je neprestano bio na vezi i od kojih je svakodnevno dobijao poruke podrške.

Njegovi Konjičani, raseljeni po svijetu, ali još složni kao da su u rodnom gradu, bodrili su ga sa svih strana, a predsjednik Udruženja Konjičana istočne Hercegovine Zoran Pologoš kaže da su bili presrećni kada im je javio da je ozdravio.

"Otac Milan je naš duhovni otac, naš prijatelj i, slobodno mogu reći, čuvar naših starih ognjišta, pa smo se svakodnevno molili za njegovo ozdravljenje i vjerovali da će to tako i biti, jer njegova dobrota to zaslužuje", kaže Pologoš.

On, ali i brojni Konjičani koji žive u Trebinju, ocu Milanu su se svakodnevno javljali, a kad nisu bili s njim na vezi, međusobno su razmjenjivali informacije o svom svešteniku koji je uvijek bio s njima kad su im trebale podrška i utjeha.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije