Društvo

Pašalić: Očekujemo klizišta i odrone, a ne izlivanja rijeka

Pašalić: Očekujemo klizišta i odrone, a ne izlivanja rijeka
Foto: N.N. | Pašalić: Očekujemo klizišta i odrone, a ne izlivanja rijeka

BANJALUKA - U ovom trenutku možemo reći da su sve službe spremne za nadolazeću situaciju i svjesni smo da će biti problema, ali neće biti poplava kao 2014 godine.

Rekao je ovo danas Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nakon sastanka sa predstavnicima republičkih uprava, ustanova i zavoda, povodom najavljenih obilnih padavina koje bi mogle da izazovu poplave u Republici Srpskoj.

"Ovaj put možemo da očekujemo klizišta i odrone, a ne značajna izlivanja velikih rijeka i u tome je razlika kada se poredi ova situacija sa onom iz 2014. godine", zaključio je Pašalić.

Pašalić je kazao da su 2014.godine mart i april bili veoma kišoviti i došlo je do saturacije zemljišta vlagom nakon toga smo imali obilne padavine u maju.

"Mi trenutno govorimo o potencijalnoj opasnosti u slivovima Une, Sane, Vrbasa i Bosne. Od 2014. godine je obezbjeđeno 216 miliona KM za sanaciju i izgradnju nasipa i vodoprivrednih objekata i do sada je utrošeno preko 100 miliona KM ", kazao je Pašalić.

Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS, rekao je da su naredbom direktora RUCZ RS, sve specijalizovane jedinice za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, kao i određene Nevladine organizacije sa kojima sarađuju su u pripravnosti.

"Sve preventivne mjere su urađene kako bi se moglo kvaltetno odreagovati ako bi došlo do poplava. Kada je u pitanju nasip u Bijeljini, dobio sam informaciju da bi nasip ako bi do poplave došlo izdržao", rekao je Međed i dodao da se veće količine padavina očekuju u sjeverozapadnom dijelu i zbog toga su pažnju preusmjerili na Unu , Sanu i Savu.

Sastanku su osim predstavnika Ministarstva, prisustvovali predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Javne ustanove "Vode Srpske", Republičke uprave Civilne zaštite, te Hidroelektrane "Bočac".

Tomislav Šajić, iz Hidrometorološkog zavoda RS ponovio je da neće biti isti slučaj kao 2014. godine  kada su BiH zadesile velike poplave.

"Današnje prognoze su da će od 12. do 14. maja biti povećana količina padavina na području RS i sa jačim intenzitetom, posebno u području sjevero-zapada RS, dakle u području Prijedorske regije i regije Novog Grada i za sada nema razloga za širenjem panike među građanima koji će biti blagovremeno obaviješteni o situaciji", rekao je Šajić.

Dodao je da će oni u danima koji dolaze redovno dostavljati informacije nadležnim institucijama na podučju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije