Društvo

Patrijarh, Dodik i Cvijanović, a iza njih nepregledna kolona naroda

Patrijarh, Dodik i Cvijanović, a iza njih nepregledna kolona naroda
Foto: Instagram patrijarh Porfirije | Patrijarh, Dodik i Cvijanović, a iza njih nepregledna kolona naroda

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh Porfirije objavio je na svom Instagram profilu snažnu poruku upućenu srpskom narodu, uz fotografiju iz Doboja na kojoj se pored njega vide srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, a iza njih nepregledna kolona naroda.

"Vera je ono što nas čini da jesmo jedno, vera je ono na čemu gradimo međusobno poverenje, vera je ono što nas čini da znamo da nas Bog voli, što nas čini da znamo da Bog jeste, ali upravo zato što Bog jeste da jesmo i mi", napisao je patrijarh uz ovu fotografiju.

On je naveo da je vjera pravoslavna oblikovala od Svetoga Save do danas srpski narod i njegov identitet, identitet koji ima Hristov pečat, identitet koji se projavljuje kroz život po Jevanđelju.

"I zato činjenica da jesmo pravoslavni hrišćani jeste poziv na veliku odgovornost. Data nam je punoća istine i vere u Boga, ali i poziv da tom istinom živimo po svim pravilima Jevanđelja", istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije završio je danas dvodnevnu posjetu Doboju.

Dolazak patrijarha Porfirija prva je posjeta patrijarha Srpske pravoslavne crkve nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti.

Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh Gavrilo je osveštao novoizgrađeni Hram Svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije