Društvo

Patrijarh Porfirije: Manastir Miloševac mjesto narodnog obnavljanja

Patrijarh Porfirije: Manastir Miloševac mjesto narodnog obnavljanja
Foto: Srna | Patrijarh Porfirije: Manastir Miloševac mjesto narodnog obnavljanja
Srna

PRIJEDOR - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da Manastir Miloševac, u kojem je danas služio prvu Svetu arhijerejsku liturgiju, treba da bude mjesto sveukupnog crkvenog, vjerskog i narodnog obnavljanja.

Patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi kao narod itekako imaju razloga da prevazilaze svoje parcijalne interese i izgrađuju jedinstvo u svemu onome što je neophodno za sve.

"Drugi će nas gledati i poštovati u meri u kojoj mi sebe poštujemo", istakao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon liturgije.

On je dodao da je potpuno siguran da će ovo mjesto biti mjesto sabiranja i preispitivanja sebe i kao pojedinaca i kao zajednice, a onda mjesto molitve, jer "bez vjere pravoslavne i molitve nismo ono što treba da budemo".

"Za svaku vrstu identiteta osnovni, fundamentalni je duhovni identitet. Učite svoju decu pravoslavnoj veri, jer kad ih naučite, sve ostalo će zasigurno znati. Znaće ko su i šta su, znaće da poštuju i cene i razvijaju svoje, znaće da poštuju i prihvataju drugo, znaće da grade jedinstvo sa svima, a i znaće ko su i šta su i neće dozvoliti da to što je njihovo bilo ko na bilo koji način oduzme", rekao je patrijarh Profirije.

On je istakao da je svima koji dolaze u Republiku Srpsku veliki blagoslov, utjeha i snaga kada se susretnu sa živom, čistom i jednostavnom apostolskom vjerom.

"Vaša vera je takva da sve nas čini da se osećamo da možemo uraditi ne svojim moćima, nego baš tom čistom verom i ljubavlju vašom mnogo više nego što bismo mogli kao obični ljudi, pa čak i onda kada upotrebimo sve sile ovoga sveta", rekao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je potvrda, svjedok i svjedočanstvo da je to tačno i manastir Miloševac koji se diže.

Patrijarh Porfirije je podsjetio da su manastire Miloševac, Osovica i Stuplje u Eparhiji banjalučkoj prije 300 godina porušile osmanlije i da je trebalo da dođe vrijeme da se te svetinje obnove i budu istinski duhovni ukras čitavog pravoslavnog svijeta, pa i šire od pravoslavlja.

"One nama treba da budu čvrst temelj i izvor snage i mesto okupljanja i svog unutrašnjeg obnavljanja", poručio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da će nas ove svetinje obnavljati da budemo istinski snažni i jaki, svjedočeći istinske vrijednosti jevanđeljske koje neće ovaj svijet.

"Neće ovaj svet red Gospodnji - ljubi bližnjega svog kao samog sebe, a to znači sve ljude, nego hoće pravilo koje glasi - cilj opravdava sredstva", rekao je patrijarh srpski Porfirije.

On je dodao da se raduje što je danas ovdje u ovoj svetinji za koju je siguran da "neće biti samo zidovi kojima se ponosimo i u koje dolazamo turistički da bismo pravili fotografije".

"To će biti mesto u koje ćemo skromno i skrušeno od danas dolaziti da bi se na kolenima molili Gospodu da nam blagodaću svojom ukaže ko smo na tamnu stranu našeg bića da bismo je se oslobađali i odagnavali od sebe i da bismo se kao pojedinci obnavljali", rekao je patrijarh Porfirije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije