Društvo

Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Zvorniku, prva nakon 90 godina (FOTO)

Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Zvorniku, prva nakon 90 godina (FOTO)
Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja | Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Zvorniku, prva nakon 90 godina (FOTO)

ZVORNIK - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji, nakon 90 godina, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.

Događaju pored brojnih vjernika, prisustvuju i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Radovan Višković, premijer Srpske.

Patrijarh Porfirije će danas, na praznik Mala Gospojina, osveštati novoizgrađeni Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, u kojem patrijarh srpski Porfirije služi Svetu arhijerejsku liturgiju, počela je 2008. godine. Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, dok je freskopisanje u toku.

Saborni hram ima dva monumentalna zvornika čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21, a širina 19 metara.

Posjeta srpskog Patrijarha Zvorniku počela je sinoć doksologijom u hramu Rođenja Svetog Јovana Preteče, gdje ga je dočekao veliki broj vjernika.

Srpskog patrijarha sinoć su dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom.

Dočeku patrijarha, između ostalih, prisustvovali su gradonačelnik Zvornika Bojan Jovanović, njegov zamjenik Miloš Tomić i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Stevanović i Dragomir Vasić.

U pratnji patrijarha bili su episkopi gornjekarlovački Gerasim, kruševački David i osječkopoljski i baranjski Heruvim.

Hram Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja obilježava 200 godina postojanja, a na njemu se nalaze zvona koja je 1927. godine poklonio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

U Hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja nalaze se čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja i Svetog Sisoja Velikog, zaštitnika djece, te ikona Trojeručica, koja je dobijena sa Svete Gore, kao i kopija pojasa Majke Božije iz manastira Vatoped /gdje je boravio Sveti Sava sa svojim ocem Simeonom/, kao i mnoge druge svetinje koje su sačuvane kroz istoriju.

     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije