Društvo

Pavlović: Deminiranja prekinuta zbog pandemije

Pavlović: Deminiranja prekinuta zbog pandemije
Foto: Ilustracija | Pavlović: Deminiranja prekinuta zbog pandemije

BRČKO - Mnoge aktivnosti Centra za uklanjanje mina u BiH (MAK), kao i projekti deminiranja brojnih organizacija prekinuti su posljednjeg mjeseca zbog epidemije virusa korona, a opasnost od mina i dalje postoji jer je u BiH njima zagađeno 1.000 kilometara kvadratnih, upozorila je predsjednik Organizacije "Posavina bez mina" Svjetlana Pavlović.

Pavlovićeva je istakla da ljudi sve manje razmišljaju o opasnosti od mina, pa je i sve manje donatora, kao i novca za deminiranje.

"Mine još uvijek vrebaju. Želimo upozoriti ljude da ne zalaze u nepoznata područja i ne idu u mjesta gdje nisu ranije, a posebno iza znakova upozorenja o minskom polju", rekla je Pavlovićeva novinarima u Brčkom.

Ona je napomenula da se organizacija na čijem je čelu bavi ne samo upozoravanjem građana na opasnost od mina, nego nastoji da nizom projekata doprinese razvoju lokalnih zajednica koje su bile zagađene minama.

Pavlovićeva je podsjetila da se u Brčko distriktu pod minama nalazi 13,3 kilometara kvadratnih, što je samo dio ukupne površine zagađene minama u BiH, a koja zauzima više od 1.000 kilometara kvadratnih.

Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava se 4. aprila. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije