Društvo

Pedijatar: Bebe zaražene bakterijom klebsijelom dobrog opšteg stanja

Pedijatar: Bebe zaražene bakterijom klebsijelom dobrog opšteg stanja
Foto: Arhiva | Pedijatar: Bebe zaražene bakterijom klebsijelom dobrog opšteg stanja

BANJALUKA - Novorođenčad zaražena bakterijom klebsijela, koja su u Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske primljena iz Opšte bolnice Gradiška, danas su dobrog opšteg stanja i dobijaju na tjelesnoj težini, rekla je Srni pedijatar neonatolog Klinike za dječije bolesti u Banjaluci Ljilja Solomun.

Ona je dodala da je žensko novorođenče primljeno 16. maja u 12. danu života zbog hiperbilirubinemie, a muško novorođenče 18. maja u četvrtom danu života, te da dobro reaguju na antibiotsku terapiju.

Iz UKC-a objašnjavaju da se bakterija klebsijela može naći u crijevima ljudi koji su primali mnogo antibiotika i dugo boravili u bolnicama, te često prošli invazivno liječenje, kao i da se može lako proširiti u bolničkoj sredini i izazvati različite infekcije, posebno kod imunološko oslabljenih ljudi.

"Put prenošenja su uglavnom prljave ruke i dodir sa kontaminiranim površinama. Važno je napomenuti da su novorođenčad, pogotovo prematurna, imunokompromitovana tako da je vrlo lako prenijeti infekciju na njih, te su ova dva slučaja nešto što nije strano i što se događa u svim bolničkim okruženjima pogotovo na intenzivnim i poluintenzivnim njegama", rekla je Solomunova.

Direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik izjavio je ranije da su dezinfikovali i sterilisali odjeljenje gdje se vrši porod i da nakon toga ništa nije pokazivalo za prisustvo te bakterije.


Povezana vijest: Direktor bolnice Gradiška: Bebe nisu dobile sepsu nego bakteriju klebsijelu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije