Društvo

Pejić: Zašto UKC RS nema kliniku za vantjelesnu oplodnju

Pejić: Zašto UKC RS nema kliniku za vantjelesnu oplodnju
Foto: Ustupljena fotografija | Pejić: Zašto u UKC RS nema kliniku za vantjelesnu oplodnju

BANJALUKA – Darinka Pejić, predsjednica Foruma žena SPS, rekla je da odavno postoji potreba da Univerzitetsko klinički centar (UKC) RS u Banjaluci ima kliniku za vantjelesnu oplodnju.

Ona pita upravu ove zdravstvene ustanove zašto se ne obezbijedi prostor i nabavi potrebna oprema za pomenutu kliniku.

"Vjerujem da imamo stotine parova u Srpskoj koji bi željeli da znaju u čemu je problem i postoji li rješenje. UKC RS raspolaže sa ljekarskim kadrom koji bi bio spreman uključiti se u edukaciju za postupak vantjelesne oplodnje, tako da nema razloga da ovo pitanje ne bude razmotreno na kvalitetan način, u interesu podsticaja rađanju", navodi ona i dodaje da je sam postupak oplodnje komplikovan, te da je skupa metoda liječenja u zavisnosti od uzroka steriliteta i potrebne terapije za njenu uspješnost. 

"Između dva postupka potrebno je minimum pola godine da se žena stabilizuje i fizički i psihički  za novi postupak. U finansijskom smislu radi se o sredstvima u visini od 5.500 do 15.000 KM i više, zavisno od metode postupka", ističe Pejićeva.

Dodaje da u Republici Srpskoj postoji samo jedna klinika koja se bavi vantjelesnom oplodnjom i u kojoj je do sada rođeno 1.600 djece.

"U ostatku BiH problemima humane reprodukcije bavi se sedam klinika. Klinički centri zemalja u okruženju su davno prepoznali problem i u njima su formirane klinike koje se bave ovom problematikom. Zato već odavno imamo potrebu da na našem UKC imamo kliniku za vantjelesnu oplodnju", ističe Pejićeva i zaključuje da se sa problemom steriliteta suočava 25 miliona ljudi u Evropskoj uniji, te da svaki peti par u populaciji ima problem sa začećem i da situacija nije bolja ni u Srpskoj.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije