Društvo

Penzionerima na području USK stiže ogrev do kraja oktobra

Penzionerima na području USK stiže ogrev do kraja oktobra
Foto: Ilustracija | Penzionerima na području USK stiže ogrev do kraja oktobra

BIHAĆ - Ogrevno drvo penzionerima na području USK koji su ga naručili preko svojih udruženja biće isporučeno do kraja oktobra, kada ističe ugovoreni rok, saopštili su iz preduzeća "Unsko-sanske šume".

Ističu kako su u posljednjih nekoliko sedmica značajno povećane aktivnosti u njihovim radilištima te da je dosad kupcima isporučeno 12.748 kubnih metara drveta, pri čemu cijena ogrevnog drveta na mjestu sječe iznosi 58 maraka po jednom kubiku.

U ovom preduzeću kažu kako sada najveći problem predstavlja prevoz drveta do krajnjih korisnika, te da se to posebno odnosi na kupce u Velikoj Kladuši i Cazinu, koji se snabdijevaju iz šumskih radilišta koja se nalaze na području Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

U "Unsko-sanskim šumama" odbacuju odgovornost za aktuelnu nestašicu drvnih sortimenata na tržištu, čija cijena posljednjih nekoliko sedmica dostiže astronomske cifre. Ističu kako je eksploatacija drveta u odnosu na prošlu godinu značajno povećana i dodaju da su zbog vremenskih prilika bili prisiljeni da obustave ili smanje proizvodnju tokom februara, marta, aprila i jula.

Nestašica drveta na tržištu, kako kažu, rezultat je niza drugih okolnosti, kao što je odluka Vlade Republike Srpske o zabrani prometa drvnih sortimenata van teritorije tog entiteta, zbog čega se veliki broj ovdašnjih kupaca okrenuo prema "Unsko-sanskim šumama". Također, ističu kako je u posljednje vrijeme smanjen obim bespravne sječe šuma i da je tako spriječena nelegalna trgovina drvetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije