Društvo

Perišić: Traženje nestalih savremenim metodama počinje za desetak dana

Perišić: Traženje nestalih savremenim metodama počinje za desetak dana
Foto: N.N. | Perišić: Traženje nestalih savremenim metodama počinje za desetak dana

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Kolegijuma Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, prije svega Sarajevsko-romanijske regije, u narednom periodu poboljšati inovativnim metodama.

Istakao je da će za desetak dana biti primijenjene savremene tehničke metode, prije svega georadar, a u drugoj fazi geosonda, kako bi na osnovu uznemiravanja i sastava tla, te na osnovu koštanih elemenata, proces traženja nestalih podigli na viši nivo.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, Perišić je naveo da u RS ima oko 800 posmrtnih ostataka gdje su izolovani DNK profili, odnosno koštani uzorci, koji nemaju podudaranja sa biološkim uzorcima krvi koje su dale porodice.

"Postoji velika mogućnost da je u pitanju pogrešna identifikacija, jer su dvije trećine identifikovane klasičnom metodom, a samo jedna trećina DNK metodom", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije