Društvo

Pet radnika poginulo za osam mjeseci u Srpskoj

Pet radnika poginulo za osam mjeseci u Srpskoj
Foto: ilustracija | Pet radnika poginulo za osam mjeseci u Srpskoj

BANJALUKA - Za osam mjeseci ove godine na radnom mjestu poginulo je pet radnika, dok je tokom čitave prošle godine zabilježeno sedam povreda na radu sa smrtnim ishodom.

Prema podacima Inspektorata Republike Srpske za ovu godinu, dva radnika su poginula u građevinarstvu, dva u šumarstvu i drvnoj industriji, dok je jedna povreda sa smrtnim ishodom zabilježena u elektroprivredi.

"U istom izvještajnom periodu dogodilo se i 47 težih povreda na radu, od čega devet u šumarstvu i drvnoj industriji, jedna u elektroprivredi, osam u građevinarstvu i 29 u ostalim djelatnostima", istakli su u Inspektoratu za "Nezavisne novine".

Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima, prema podacima Inspektorata, posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, ističe da je osnovni problem nepoštivanje odredaba Zakona o zaštiti na radu i Strategije o zaštiti zdravlja na radu, dodajući da su pomenuti dokumenti dosta dobri, iako postoji i prostor za njihovu doradu.

"Problem je u primjeni i što se to ne poštuje. Veliki problem je što inspekcijske kontrole ne rade nadzor od samog početka gradnje. Zaštitna oprema ne podrazumijeva samo šljem, dobre cipele i rukavice. Zaštita na radu podrazumijeva zaštićen objekat sa dobrim skelama, sa dobrim zaštitnim mrežama, a tek onda lična zaštitna oprema koju radnici moraju da koriste", istakla je Vrabičićeva za "Nezavisne novine".

Ona navodi da se na građevinskim objektima može vidjeti veliki broj radnika koji koriste šljemove, međutim, prema njenim riječima, šljemovi su najmanja zaštita.

"Potrebno je vršiti stalni nadzor nad objektom, nad radnicima, nad upotrebom zaštitne opreme i nad tim da li poslodavac ispunjava sve obaveze koje mora vezano za zaštitu na radu", rekla je Vrabičićeva.

Kako ističe, dosadašnja praksa je pokazala da je veoma mali broj propusta radnika, dok je najveći problem neobezbijeđen objekat.

Mišljenju Vrabičićeve ide u prilog i podatak Inspektorata koji govori da su inspekcijske kontrole pokazale da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, kao i primjenu preventivnih mjera i osposobljavanje radnika za bezbjedan rad.

Prema podacima Republičke inspekcije rada, tokom osam mjeseci ove godine izvršeno je 1.000 kontrola u oblasti zaštite na radu, od čega je 411 bilo sa utvrđenim propustima.

"U cilju otklanjanja nepravilnosti, subjektima kontrole izrečeno je 228 upravnih mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 116 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 222.150  KM", navedeno je u Inspektoratu.

Kada je riječ o podacima za prethodne tri godine, u Inspektoratu navode da je najviše povreda na radu sa smrtnim ishodom zabilježeno u 2021. godini. Tada je za 12 mjeseci poginulo 15 radnika, dok je zabilježeno 100 težih povreda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije