Društvo

Pet žena za svoje biznise dobilo po 10.000 KM

Pet žena za svoje biznise dobilo po 10.000 KM
Foto: Sanja Čakarević | Pet žena za svoje biznise dobilo po 10.000 KM

DOBOJ - Za razvijanje vlastitih biznisa pet žena iz marginalizovanih grupa dobilo je po 10.000 KM, a tim novcem će u narednih godinu dana svoje poslovne ideje imati obavezu da učine samoodrživim.

"Moj biznis je prerada, odnosno proizvodnja dodataka prehrani na bazi ljekovitog bilja. To će za početak biti mješavina biljnih čajeva i kapi, a poslije razvojem i dodatnim sticanjem uslova, tu će biti i kapsule i ostali suplementi. To je moja ljubav odmalena, svakodnevno živim s tim, posvećena tome, mnogo vodim računa o ishrani, o prirodi, o našoj vezi sa prirodom i smatram da je potrebno da se vratimo izvornim načinima prehrane", rekla je Ozrenka Mitrović iz Boljanića.

"Želim da pokrenem agenciju za čistoću, time se bavim deset-petnaest godina. U tom sam se poslu našla, želim da pokrenem taj biznis, želim da radim sa biohemijom, pošto imam već neke klijente koji žele da baš radim sa biohemijom, prirodnom. Za početak ću biti zaposlena samo ja, a nadam se da ću imati još tri zaposlena kako mi bude išao posao. Ja već imam neke svoje mušterije, znači, imam već razrađen posao, samo mi je bila potrebna potpora", kazala je Dženita Dobrić iz Bukovačkih Čivčija.

Sredstva su obezbijeđena iz preduzetničkog fonda koji se jednakim iznosima puni iz gradske kase i USAID-ovog budžeta kroz program podrške zaštiti ljudskih prava kako bi se pružila prilika zapošljavanju marginalizovanih žena.

"Pod marginalizovanom grupom žena podrazumijevaju se žene žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene mlade žene do 35 godina starosti, žene sa invaliditetom ili one koje imaju supružnika ili dijete sa invaliditetom. Ono što nas posebno raduje, sve korisnice su imale različite poslovne ideje", navela je Dijana Kalenić, načelnica Odjeljenja za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj.

"Gradska uprava je servis svih građana i stoji na raspolaganju svim našim sugrađankama. Evo, imamo pet korisnica projekta, kako su rekli, nakon dva poziva. Samim tim pokazuje se da i zainteresovanost nije bila u nekoj velikoj mjeri. Zašto? Zato što uvijek svi imaju predrasude, ali ono što moram da istaknem jeste da su svi projekti koje smo imali sa USAID-om u proteklom periodu uspješno realizovani, kao i ovaj što će da bude uspješan", izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije