Društvo

Pet života izgubljeno, a niko nije odgovoran?

Pet života izgubljeno, a niko nije odgovoran?
Pet života izgubljeno, a niko nije odgovoran?
Vanja Stevanović

BANJALUKA - Navršavaju se tri godine od avionske nesreće u Zalužanima, u kojoj je život izgubilo pet Banjalučana, izuzetnih mladih ljudi i sportista.

Do danas nema utvrđene odgovornosti za propuste koji su doveli do nesreće, a zatim i tragedije, te sasvim sigurno do gubitka širih razmjera po Banjaluku i BiH. Prirodno se nameće i pitanje: šta je u ove tri godine učinjeno da se spriječi neka nova slična nesreća?

Pilot Alen Crnalić (1988.), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (1980.), zatim njihov kolega Stefan Karanović (1989.) te mladi padobranci Nikola Stević (1993.), i Srđan Kosić (1993.) izgubili su živote 20. maja 2012. godine, kada se zapalio sportski avion u kojem su se nalazili, i to neposredno nakon polijetanja. Naočigled članova porodice...

"Do danas nemamo nikakve podatke o toku istrage. Ništa nije urađeno, niti se ima namjera ozbiljno istražiti i utvrditi šta se i kako dogodilo. To je moje mišljenje. Jad i bijeda od države. Ništa ne očekujem od ove vlasti i države. Ja više nemam očekivanja", kaže Pero Karanović, otac padobranca Stefana.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, tvrdi da je Tužilaštvo uložilo intenzivne napore na rasvjetljavanju svih okolnosti ove strašne nesreće.

"Istraga je u završnoj fazi, potrebni su još samo rezultati opsežnog stručnog vještačenja", napomenuo je Grubešić.

Omer Kulić, glavni istražilac Komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH, svojevremeno je rekao da avion nije bio tehnički ispravan, te da Padobranski klub Banjaluka nije primjenjivao tehničko održavanje u skladu sa zakonom. Cilj Komisije, međutim, nije bio da pronađe krivca, niti su to njihove nadležnosti, te je procedura nastavljena u Okružnom tužilaštvu Banjaluka, odnosno Tužilaštvu BiH.

Nakon ocjene Komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH, škola padobranstva koja je djelovala u okviru Padobranskog kluba Banjaluka je zatvorena. Zlatan Crnalić, Alenov otac, takođe pilot, imenovan je za predsjednika ovog kluba, a dužnosti je razriješen Duško Grmuša, koji je potom imenovan za predsjednika Vazduhoplovnog saveza BiH.

"Mi ne želimo davati ocjene ko je odgovoran i kriv, nemamo tu snagu, ali bismo voljeli i molimo sve one koji je imaju da to učine, da ovaj klub ne živi pod teretom pitanja šta se to zapravo dogodilo?!, naglašava za "Nezavisne" Rade Čajić, padobranac i sekretar banjalučkog Padobranskog kluba.

Goran Todić iz Aero kluba modernog padobranstva "Gaea" iz Sarajeva kaže da se ljubitelji padobranstva i sporta svakog dana sjećaju svojih prijatelja iz Banjaluke. Nedostaju im u svakom letu.

Živko Stević, Nikolin otac, kaže da svako pitanje koje sebi postavi iznova nanosi bol...

"Jako sam potresen. Nakon što smo ih izgubili, sve liči na zataškavanje. Zar ne mislite da svako ko radi neki posao treba da bude odgovoran za njega, lično i profesionalno? Bojim se da ne vjerujem da će u ovom slučaju ikad biti tako", kaže Stević.

Vedro nebo, braćo!

  • Nikola Stević (18) i Srđan Kosić (18), mlade nade padobranstva BiH i regije
  • Nemanja Goronja (32), tandem master i nastavnik padobranstva, bh. reprezentativac odlikovan ordenom Njegoša trećeg reda i Vazduhoplovnog saveza Srbije
  • Alen Crnalić (24), sa 18 godina dobio dozvolu za upravljanje jedrilicama, a od navršene 21. godine posjedovao dozvolu sportskog pilota aviona
  • Stefan Karanović (25), izuzetan padobranac i atletičar koji je, između ostalog, istrčao dionicu od Lisabona do Pariza, ukupne dužine 220 kilometara, pješačio od stana u Banjaluci do aerodroma Mahovljani...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije