Društvo

Pet života izgubljeno, a niko nije odgovoran?

Pet života izgubljeno, a niko nije odgovoran?
Pet života izgubljeno, a niko nije odgovoran?

BANJALUKA - Navršavaju se tri godine od avionske nesreće u Zalužanima, u kojoj je život izgubilo pet Banjalučana, izuzetnih mladih ljudi i sportista.

Do danas nema utvrđene odgovornosti za propuste koji su doveli do nesreće, a zatim i tragedije, te sasvim sigurno do gubitka širih razmjera po Banjaluku i BiH. Prirodno se nameće i pitanje: šta je u ove tri godine učinjeno da se spriječi neka nova slična nesreća?

Pilot Alen Crnalić (1988.), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (1980.), zatim njihov kolega Stefan Karanović (1989.) te mladi padobranci Nikola Stević (1993.), i Srđan Kosić (1993.) izgubili su živote 20. maja 2012. godine, kada se zapalio sportski avion u kojem su se nalazili, i to neposredno nakon polijetanja. Naočigled članova porodice...

"Do danas nemamo nikakve podatke o toku istrage. Ništa nije urađeno, niti se ima namjera ozbiljno istražiti i utvrditi šta se i kako dogodilo. To je moje mišljenje. Jad i bijeda od države. Ništa ne očekujem od ove vlasti i države. Ja više nemam očekivanja", kaže Pero Karanović, otac padobranca Stefana.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, tvrdi da je Tužilaštvo uložilo intenzivne napore na rasvjetljavanju svih okolnosti ove strašne nesreće.

"Istraga je u završnoj fazi, potrebni su još samo rezultati opsežnog stručnog vještačenja", napomenuo je Grubešić.

Omer Kulić, glavni istražilac Komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH, svojevremeno je rekao da avion nije bio tehnički ispravan, te da Padobranski klub Banjaluka nije primjenjivao tehničko održavanje u skladu sa zakonom. Cilj Komisije, međutim, nije bio da pronađe krivca, niti su to njihove nadležnosti, te je procedura nastavljena u Okružnom tužilaštvu Banjaluka, odnosno Tužilaštvu BiH.

Nakon ocjene Komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH, škola padobranstva koja je djelovala u okviru Padobranskog kluba Banjaluka je zatvorena. Zlatan Crnalić, Alenov otac, takođe pilot, imenovan je za predsjednika ovog kluba, a dužnosti je razriješen Duško Grmuša, koji je potom imenovan za predsjednika Vazduhoplovnog saveza BiH.

"Mi ne želimo davati ocjene ko je odgovoran i kriv, nemamo tu snagu, ali bismo voljeli i molimo sve one koji je imaju da to učine, da ovaj klub ne živi pod teretom pitanja šta se to zapravo dogodilo?!, naglašava za "Nezavisne" Rade Čajić, padobranac i sekretar banjalučkog Padobranskog kluba.

Goran Todić iz Aero kluba modernog padobranstva "Gaea" iz Sarajeva kaže da se ljubitelji padobranstva i sporta svakog dana sjećaju svojih prijatelja iz Banjaluke. Nedostaju im u svakom letu.

Živko Stević, Nikolin otac, kaže da svako pitanje koje sebi postavi iznova nanosi bol...

"Jako sam potresen. Nakon što smo ih izgubili, sve liči na zataškavanje. Zar ne mislite da svako ko radi neki posao treba da bude odgovoran za njega, lično i profesionalno? Bojim se da ne vjerujem da će u ovom slučaju ikad biti tako", kaže Stević.

Vedro nebo, braćo!

  • Nikola Stević (18) i Srđan Kosić (18), mlade nade padobranstva BiH i regije
  • Nemanja Goronja (32), tandem master i nastavnik padobranstva, bh. reprezentativac odlikovan ordenom Njegoša trećeg reda i Vazduhoplovnog saveza Srbije
  • Alen Crnalić (24), sa 18 godina dobio dozvolu za upravljanje jedrilicama, a od navršene 21. godine posjedovao dozvolu sportskog pilota aviona
  • Stefan Karanović (25), izuzetan padobranac i atletičar koji je, između ostalog, istrčao dionicu od Lisabona do Pariza, ukupne dužine 220 kilometara, pješačio od stana u Banjaluci do aerodroma Mahovljani...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije