Društvo

Peticija mještana bijeljinskih naselja: Neće nasip kroz njive

Peticija mještana bijeljinskih naselja: Neće nasip kroz njive
Foto: N.N. | Peticija mještana bijeljinskih naselja: Neće nasip kroz njive

BIJELJINA - Oko stotinu mještana Janje danas se okupilo u Janji kako bi izrazili nezadovoljstvo što trasa nasipa od Drine treba ići kroz njihove njive.

A mještani nekoliko naselja u Bijeljini potpisali su i peticiju protiv toga.

Područja obuhvaćena projektom su bijeljinska naselja Balatun, Međaši, Dvorovi, Popovi, Amajlije, Janja i naselje Obriježi. Mještani nisu protiv nasipa, ali jesu protiv toga da ide kroz njihove njive koje smatraju najplodnijim zemljištem u BiH.

"Niko nije protiv nasipa, mi znamo šta to znači. Mi smo protiv rješenja jer je po postojećim rješenjima nasip rijeke Drine udaljen i po dva kilometra od samog toka rijeke.  Jednostavno gube se parcele koje se presijecaju nasipom i zemljište koje ostaje između nasipa i  rijeke", rekao je Dževad Šehić, mještanin Janje.

Blagomir Burić iz Popova jedan je od potpisnika peticije. Kaže da je dva puta poplavljeno njegovo imanje, kuća i sve mašine. Ipak, projekat ne smatra dobrim.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je cilj projekta zaštita područja Semberije i grada Bijeljina od velikih voda Drine te da navodi u peticiji nisu argumentovani.

"Prijedlog da se izvrši korekcija predložene trase maksimalno približavajući lijevoj obali rijeke Drine nije moguć jer sa sobom povlači neizvjesnosti vezane za sigurnost tog objekta", istakli su iz Ministarstva.

Planirani nasip biće dug 34 kilometra. Njegova izgradnja koštaće oko 24 miliona maraka. Kredit daje Svjetska banka, a garant će biti Vlada RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije