Društvo

Pismo čitalaca: Omogućiti roditeljima da posmatraju ispitnu vožnju djece

Pismo čitalaca: Omogućiti  roditeljima da posmatraju ispitnu vožnju djece
Foto: Pixabay | Pismo čitalaca: Omogućiti roditeljima da posmatraju ispitnu vožnju djece

Podsjećam bosanskohercegovačku javnost da su poslanici PS BiH omogućili budućim vozačima, mahom svršenim srednjoškolcima i studentima, da, mimo znanja roditelja, svojim skromnim džeparcem kupuju vozačke ispite.

Tvrdnju potkrepljujem ličnim iskustvom da je 2010. godine u PS BiH perfidno isforsiran ispitni model koji pogoduje korupciji utoliko što umjesto vozačke komisije o ishodu ispitne vožnje odlučuje pojedinac, ovlašteni ispitivač.

Primjenom očito protivzakonitog modela takođe se protivzakonito osiromašuje i penzioni fond na način da su mjesta za ispitivače unaprijed rezervisana samo za penzionere ili već zaposlena lica.

Smatram da su se bh. parlamentarci ovakvim postupanjima ogriješili o roditelje budućih vozača utoliko više što svi oni izmirivanjima ispitnih troškova za svoju djecu revnosno popunjavaju budžet.

Stoga postoji i moralna i materijalna obaveza bh. parlamentaraca da zauzvrat roditeljima budućih vozača omoguće da primjenom video-nadzora preventivno posmatraju ispitnu vožnju svoje djece.

Međutim, neovisno o ishodu moje zamisli, neophodno je da bh. parlamentarci sve ovo vrate u zakonske okvire, da o ishodu ispitne vožnje odlučuje vozačka komisija i da svi članovi vozačkih komisija širom BiH moraju prethodno biti prijavljeni Fondu PIO.

Naravno da se navedene protivzakonitosti prikrivaju naručenim bezbjednosnim studijama i strategijama, te očekujem da se nakon ovog dopisa napokon razbudi uspavana bh. javnost.

Vitomir Tošić iz Banjaluke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije