Društvo

"Planinari bez predrasuda" čuvaju prirodu

"Planinari bez predrasuda" čuvaju prirodu
Foto: N.N. | "Planinari bez predrasuda" čuvaju prirodu

SANSKI MOST - Zanimljiv projekat pod nazivom "Planinari bez predrasuda" realizira se ovih dana pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH, a njegov cilj je povezivanje, druženje i edukacija članova nekoliko planinarskih društava iz više gradova.

U projektu sudjeluju Klub ekstremnih sportova "Crni vrh" iz Bosanskog Petrovca, Planinarsko društvo "13 runolista" iz Drvara, Planinarsko ekološko društvo "Runolist" iz Bosanskog Grahova, Sportsko planinarsko društvo "Mulež" i Planinarsko-ekološko društvo "Kanjon" iz Sanskog Mosta. 

"Cilj projekta je produbljivanje saradnje među planinarima koji pripadaju različitim narodima i dolaze iz više gradova. Planinarstvo je jednostavno sport koji ne poznaje etničke, entitetstke ili bilo kakve druge granice i sve planinare povezuje ljubav prema prirodi i ovom sportu", kaže Amira Šabić, jedna od organizatorica ovoga događaja. 

Prema njenim riječima, u sklopu projekta učesnici se upoznaju s osnovama planinarskih i alpinističkih tehnika kao što je orijentacija u prostoru, organizacija kretanja planinara, vezivanje čvorova, a projekat će rezultirati i sa nekoliko konkretnih aktivnosti, kao što su čišćenje i uređenje više lokaliteta te označavanje planinarskih staza. 

U projektu sudjeluje više od 30 planinara iz pomenutih društava koji ističu kako je ovo za njih vrlo lijepo i korisno iskustvo.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije