Društvo

Planinari ogorčeni ponašanjem motociklista kod Hajdučkih vrata

Planinari ogorčeni ponašanjem motociklista kod Hajdučkih vrata
Foto: Screenshot | Planinari ogorčeni ponašanjem motociklista kod Hajdučkih vrata
N.N.

Dok ljubitelji prirode i planinari stalno apeluju na očuvanje geomorfoloških spomenika prirode, kakav su Hajdučka vrata na Čvrsnici, prizori nemarnog ponašanja na ovom prirodnom bogatstvu mogli bi dovesti do urušavanja vrata koja su jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje.

Hajdučka vrata nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice. To je kameni prsten u stijeni, promjera oko pet metara, nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Međutim, zbog prirodnih faktora, pojašnjavaju iz "Planinarenje.ba", Hajdučka vrata su prilično oštećena i vrlo lako se mogu urušiti. Stoga planinari često apeluju da se posjetioci ne penju na sami prsten i time ga dodatno opterećuju. Tabla s ovim upozorenjem bila je postavljena pored Hajdučkih vrata, ali nažalost nije se dugo tu zadržala.

Prije nekoliko dana na društvenim mrežama pojavila se fotografija osobe koja je zavezala ležaljku na Hajdučkim vratima, a već juče ovim spomenikom prirode kružili su motociklisti.

Brojni planinari istakli su putem društvenih mreža kako bi "ovakav vid divljanja trebalo da bude sankcionisan". Portal o planinarenju i promociji planinskog turizma "Planinarenje.ba" navodi da nadležnima neće biti problem identifikovati osobe koje su vozile motocikle po Hajdučkim vrtima.

U jednom trenutku na videu se može vidjeti kako su motociklisti šlajdranjem točkova odronili dio staze i prilaz Hajdučkim vratima. Video je naišao na brojne osude korisnika interneta.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije