Društvo

Planinari šetali duž rijeke Krušnice

Planinari šetali duž rijeke Krušnice
Foto: Zlatan Čekić | Planinari šetali duž rijeke Krušnice

BOSANSKA KRUPA - Tradicionalna planinarska šetnja pod nazivom "Pohod na Šujnovac i Krušnicu", održana je u proteklu subotu u organizaciji Paninarskog društva "Grmeč" iz Bosanske Krupe.

U sklopu ovoga događaja, prema riječima organizatora, sudjelovalo je više od 200 učesnika, i to planinara i rekreativaca iz Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić Grada, Jablanice, Kozarca, Prijedora, Banjaluke, a sudjelovala je i grupa planinara iz Danske.

Učesnike događaja poslužile su povoljne vremenske prilike, pa su mogli uživati u široj okolini pomenutog gradića i prirodi koja je raj za sve planinare.

Šetnja se odvijala jednom od najljepše uređenih planinarskih staza koja se proteže od brda Šujnovac do izvora Krušnice,  jedne od najljepših rijeka na ovome prostoru.

Staza je pogodna za rekreativce i osobe sa slabijom fizičkom spremom, pa se često na njoj mogu susresti brojni šetači.

"Ciljevi planinarskih šetnji i pohoda koje organiziramo jesu promocija prirodnih ljepota i doprinos razvoju turizma na području naše općine. Rekreativni boravak i netaknuta ljepota krajolika osvajaju posjetioce prirodnom raznolikošću. Staze su dostupne svima koji vole prirodu, žele da šetaju, da se rekreiraju i da ovim hobijem uljepšaju život", kažu organizatori.

Krajnja destinacija učesnika pohoda bio je planinarski dom koji se nalazi u blizini izvora Krušnice, ispod obronaka Grmeča.

Ova smaragdna ljepotica se na kraju svoga toka, koji je dugačak oko sedam kilometara, ulijeva u Unu, protičući kroz prekrasni krajolik ukrašen gustim zelenim šumama.

Krušnica spada u hladnije rijeke i njena prosječna godišnja temperatura iznosi oko deset stepeni.

Izvor je značajnog kapaciteta, a u prošlom decenijama vršena su podvodna istraživanja kojom prilikom su evidentirana prostrana podzemna jezera i dvorane, te ustanovljeno kako se radi o izuzetnom hidrološkom bogatstvu. Ono što je najzanimljivije, a tiče se živog svijeta u rijeci, jeste da u njoj obitava čovječija ribica i rijetke vrste riječnih rakova. 

O čistoći Krušnice svjedoče i dabrovi, koji su se nakon mnogo godina ponovo počeli vraćati na ovdašnje rijeke, a brojne brane i staništa ukazuju na njihovo prisustvo.

Poslije ugodne šetnje za sve učesnike ovoga događaja priređeno je druženje i ručak.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije