Društvo

Planinari tradicionalno organozovali uspon na vrh Trebevića

Planinari tradicionalno organozovali uspon na vrh Trebevića
Foto: Srna | Planinari tradicionalno organozovali uspon na vrh Trebevića

ISTOČNO SARAJEVO - Planinarsko društvo (PD) "Trebević" Istočno Sarajevo organizovalo je danas tradicionalno, 11. godinu zaredom, uspon na vrh Trebevića povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

Član društva Bojan Dursun rekao je  da je u penjanju učestvovalo 25 ljubitelja planinarenja i prirode, među kojima i članovi planinarskih društava "Romanija" sa Pala i "Izazov" Istočno Sarajevo, te Kluba biciklista "MTB foris" Istočno Sarajevo.

Dursun je naveo da je ovo prva aktivnost društva u novoj godini, a da je prije 11 godina sve počelo kao spontano organizovanje, da bi vremenom prešlo u tradiciju.

On je napomenuo da je dužina staze oko 11 kilometara, a start je bio od Planinarskog doma ovog društva na Čelini.

"Zimski uslovi su idealni za većinu nas i volimo ovakve uspone. Spojili smo lijepo sa korisnim", istakao je Dursun te dodao da će povodom pravoslavne Nove godine biti organizovan uspon 13. januara na Treskavicu.

Dursun, koji je i predsjednik Upravnog odbora društva je dodao da zainteresovani mogu da ih kontaktiraju putem "Fejsbuk" stranice Planinarskog društva "Trebević".

Dursun je ovom prilikom zahvalio načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiši Ćosiću na podršci kada je riječ o adaptaciji planinarskog doma na Čelini, napominjući da je tokom prošle godine dosta toga urađeno.

"Zamijenjena je stolarija, urađeni su mokri čvorovi, tuševi, rekonstruisana kuhinja, ogroman posao je završen. Bilo je dosta aktivnosti društva i možemo reći da je prošla godina bila za nas uspješna", istakao je Dursun.

Dursun je podsjetio da je ranijih godina uređena staza od Lukavice preko Ivanića do vrha Trebevića, koja je u potpunosti markirana, označena info- tablama, putokazima, te da su posebno zadovoljni, jer je ljudi koriste.

"Mi se nadamo snijegu i suncu da bismo mogli što više uspona da imamo, a na proljeće ćemo raditi više na popularizaciji društva", istakao je Dursun.

On je dodao da za sada imaju 64 člana, a do marta se mogu učlaniti svi zainteresovani.

Planinarsko društvo "Trebević" Istočno Sarajevo je osnovano 2008. godine s ciljem da okuplja brojne pojedince zainteresovane za ovaj vid sporta i rekreacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije