Društvo

Plata profesora u TK biće oko 1.050 KM

Plata profesora u TK biće oko 1.050 KM
Foto: N.N. | Plata profesora u TK biće oko 1.050 KM

TUZLA - Uposlenici u obrazovanju od januara iduće godine imat će povećanje plaća za 6,5%, jer su predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade Tuzlanskog kantona juče u Tuzli potpisali Sporazum o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća radnika u osnovnim i srednjim školama.

Sporazumom je predviđeno da se primjena obračuna plaća po ovom sporazumu izvrši nakon usvajanja budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu s primjenom novih koeficijenata počevši od 1. januara iduće godine.

"Naravno da to može biti puno bolje, ali ovo je realno stanje i ono što smo mogli dogovoriti s Vladom. U tom dijelu smo zadovoljni. Moram naglasiti da imamo grupu ljudi koji imaju koeficijent jedan, to je tehničko osoblje. Njima smo dva puta povećavali plate kroz povećanje minimalne plate. Neće ni oni biti zaboravljeni. Riješit ćemo ih aneksom kolektivnog ugovora", kazao je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK.

Profesor s visokom stručnom spremom imao je koeficijent 2,32, a nakon potpisivanja ovog sporazum sada će imati 2,47.

"Ovdje se ne radi samo o poboljšanju uvjeta za zaposlenike u osnovnom i srednjem obrazovanju, ovdje se radi i o vraćanju digniteta prosvjetnim radnicima, s obzirom na to da niz godina nismo imali izmjene koeficijenata", rekao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja TK.

Muratović naglašava da su zadnjih godinu dana povećana primanja zaposlenicima u obrazovanju za 13% te da je uloženo tri i po miliona maraka u škole.

"Minimalna plaća će biti povećana. Slijedi Uredba za napredovanje vannastavnog osoblja, porodiljama se osigurava isplata cjelokupnog iznosa plaće tokom porodiljskog odsustva, kao i uvrštavanje pet posto koje su uposlenici imali po osnovu poreza na dohodak u okvire koeficijenta. Sve to znači da će osnovna plaća profesora u srednjoj školi biti oko 1.050 KM", rekao je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije