Društvo

"Plavi telefon" se usijao, mladi usamljeni i suicidalni

"Plavi telefon" se usijao, mladi usamljeni i suicidalni
Foto: Pixabay | "Plavi telefon" se usijao, mladi usamljeni i suicidalni

BANJALUKA - "Plavi telefon" dobija sve više poziva na temu anksioznosti, depresivnosti, paničnih napada, usamljenosti, samopovređivanja i suicidalnih misli, potvrdila je za "Nezavisne novine" Maja Kovačević, koordinator "plavog telefona".

Kada su u pitanju informativni pozivi, kako ona kaže, koji se odnose na pandemiju, u smislu kome građani mogu da se obrate ukoliko imaju simptome kovida, koliko traje izolacija, gdje mogu da se vakcinišu, strah od zaraze i slično, može se reći da je došlo do smanjenja broja poziva.

"Međutim, kada su u pitanju savjetodavni razgovori iz oblasti mentalnog zdravlja, tada je situacija nešto drugačija", kazala je Kovačevićeva, te dodala da je česta tema razgovora sa djecom i odraslim osobama strah i anksioznost, depresivnost, panični napadi, usamljenost, zatim samopovređivanje i suicidalne misli.

"Na primjer, prije početka pandemije nije bio nijedan poziv koji se odnosio na osjećaj usamljenosti ili dosade, a sada su usamljenost i dosada jedne od najčešćih tema razgovora", naglasila je ona i dodala da je broj poziva zbog depresivnosti bio pet puta manji u 2020. godini u odnosu na 2021. i 2022. godinu.

"Broj poziva koji se tiču suicidalnih misli i ideja je sada četiri puta veći u odnosu na period prije pandemije", rekla je Kovačevićeva.

Pandemija je, kako kaže, u velikoj mjeri uticala na mentalno zdravlje građana.

"Promjene koje je donijela sa sobom zahtijevale su od većine osoba da promijene raniji način života i da se adaptiraju na 'novo normalno' i sve te promjene mogu da budu preduslov za nastanak hroničnog stresa koji je podloga za razvoj anksioznih i depresivnih poremećaja, što može da bude jedan od razloga što je veći broj osoba koje nam se javljaju kako bi razgovarale o tim temama", pojasnila je ona.

Dodaje da je od početka 2022. godine putem "plavog telefona" zaprimljeno ukupno 12.900 poziva, 1.700 upita putem elektronskog savjetovanja, a nadležnim institucijama upućeno 25 prijava sumnji na nasilje.

"Od početka rada 'plavog telefona', odnosno od 2013. godine linija je primila 45.134 poziva, skoro 4.000 upita putem elektronskog savjetovanja, a putem 'plavog telefona' nadležnim institucijama upućeno je više od 165 anonimnih prijava sumnji na nasilje", istakla je Kovačevićeva.

Prema njenim rijačima, 2022. godina je sa 12.900 poziva do novembra rekordna, dok je u 2021. godini zaprimljeno 10.700 poziva, a prethodnih godina bilo je i duplo manje javljanja.

"Od početka rada 'plavog telefona' preko 150 volontera je bilo dio naše organizacije, dok je trenutno aktivnih 25 volontera-savjetnika koji pored toga što odgovaraju na pozive, učestvuju i u različitim promotivnim aktivnostima, kao što su vođenje edukativnih radionica za djecu i mlade, pisanje tekstova za časopise i društvene mreže i slično", kazala je ona.

Kako je rekla, na posljednjem konkursu se prijavilo ukupno 16 osoba koje su zainteresovane da svoje slobodno vrijeme provode volontirajući na "plavom telefonu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije