Društvo

Plenković u Livnu otvorio hrvatski konzulat

Plenković u Livnu otvorio hrvatski konzulat
Foto: Fena | Plenković u Livnu otvorio hrvatski konzulat
Fena

LIVNO - Hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su u srijedu u Livnu konzulat Republike Hrvatske.

"Ovim činom zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je strateški i najvažniji državni interes RH, prijateljskoj i susjednoj zemlji, zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo i zemlji u kojoj je hrvatski narod konstitutivan narod i ostvaruje svoja prava na najvišoj razini kako to priliči ustavnom ustrojstvu BiH, ali i najvišim europskim standardima", kazao je u svom obraćanju Plenković.

Ponovio je kako Republika Hrvatska daje puno podršku evropskom putu BiH, dodavši kako su dvije zemlje upućene jedna na drugu.

"Danas je naša trgovinska razmjena preko dvije milijarde eura. Hrvatska je u BiH uložila 1,2 milijarde eura. Ove smo godine otvorili urede Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu, imamo dva nova konzulata, Croatia Airlines leti na relaciji Mostar – Zagreb, nezaobilazna je i uloga Državnog ured za Hrvate izvan RH koja pruža podršku brojnim projektima u BiH", kazao je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako Livno ima veliki značaj ne samo za BiH već i za Hrvatsku, podsjetivši kako iz Livna dolazi hrvatski fudbalski selektor Zlatko Dalić, hrvatski poduzetnik Mate Rimac, kao i hotelijer Jako Andabak.

"Isto tako treba se prisjetiti da su Hrvati ovoga kraja u ratnim vremenima 90-godina bili zadnja crta opstanka cjelovitosti BiH, a isto tako očuvali su i spašavali Hrvatsku i Dalmaciju. Tu činjenicu Hrvatska ne zaboravlja", ustvrdio je Plenković.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je Andreju Plenkoviću i njegovoj vladi na snažnoj podršci koju pruža hrvatskom narodu u BiH, ali i cijeloj državi.

"Ono što vi radite zadnjih godina uvelike nam daje nadu da mi možemo ostvariti našu jednakopravnost u funkcionalnoj, europskoj BiH i zato vam veliko hvala na podršci na našem europskom putu koji je naš trajni cilj, kao i na podršci našoj unutarnjoj stabilnosti", kazao je Čović.

Po njegovim riječima, sva obećanja koje je proteklih godina dala Republika Hrvatska su i ispunjena, podsjetivši na otvaranje novih konzulata u BiH, otvaranje sjedišta Hrvatske gospodarske komore te predstavništva HRT u bh. gradovima.

"Nadam se da će ova suradnja imati i dodatnu dimenziju kako bismo u konačnici mogli kazati da je BiH do kraja domovina svakog Hrvata na svakom pedlju BiH, u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpuno jednakopravnost. Veselim se svim našim budućim projektima, neka naglasak bude na našoj boljoj povezanosti, našim energetskim i uopće gospodarskim projektima ", zaključio je Čović.

U nastavku posjeta Livnu Plenković će obići Županijsku bolnicu "Dr. fra Mihovil Sučić" i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije