Društvo

Počela "Evropska noć istraživača 2017"

Počela "Evropska noć istraživača 2017"
Foto: Velibor Tripić | Počela "Evropska noć istraživača 2017"

BANJALUKA - Šesta manifestacija "Evropska noć istraživača 2017" održava se večeras u Banskom dvoru u Banjaluci.

Najzabavnija noć nauke, koja se već tradicionalno održava zadnjeg petka u septembru, ove godine nosi naziv "Kreirajmo bolje sutra", a manifestaciju je otvorio Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo omladinu i sport.

"Veoma sam srećan što se ova manifestacija već šestu godinu zaredom održava u našem gradu i što se mladi upoznaju sa naukom", kazao je Banjac.

Dejan Stupar, PR menadžer "Evropske noći istraživača 2017", kazao je da ove godine na manifestaciji učestvuje rekordan broj gradova  šest, i to Banjaluka, Bijeljina, Sarajevo, Mostar, Goražde i Travnik. Prema njegovim riječima, pored centralne manifestacije, koja se održava u Banskom dvoru, gdje je postavljen naučni kutak i naučni sajam, kao i takmičenje za srednje škole, građani će imati priliku u Domu omladine da vide mobilni planetarijum Astronomskog društva Srbije, a sa krova Narodnog pozorišta RS će biti organizovano teleskopsko posmatranje mjeseca. A da kreiraju bolje sutra, odlučili su se mnogobrojni učesnici ove manifestacije. Danijela Davidović, član Speleološkog društva "Ponir" kazala je da na ovogodišnjoj Noći istraživača planiraju da se predstave kao klub i da ukažu građanima šta je to zapravo speleologija.

"Pokazaćemo posjetiocima kako izgleda unutrašnjost pećina i kakva blaga i bogatstva one kriju", rekla je ona.

Mnogobrojni posjetioci imaju priliku da vide štandove za pravljenje sladoleda, štandove sa prirodnom kozmetikom, kao i mnoge druge postavke.

Margita Deležan, koja svake godine posjećuje ovu manifestaciju, kazala je da je ovo predivan događaj i da bi željela da ima još takvih događaja u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije