Društvo

Počela centralna manifestacija u Stričićima

Počela centralna manifestacija u Stričićima
Foto: N.N. | Počela centralna manifestacija u Stričićima

STRIČIĆI - Centralna manifestacija 53. "Kočićevog zbora" počela je danas u Stričićima kod Banjaluke služenjem parastosa Petru Kočiću u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice na Klisini i polaganjem vijenaca na spomenik za 44 poginula borca Vojske Republike Srpske u proteklom ratu.

Vijence su u položile delegacije Vlade Srpske u kojoj su bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Brane Malešević i ministar finansija Zoran Tegeltija, zatim delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju je predvodio potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Vijence su položile i delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, delegacije republičke i gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, te delegacije republičke i gradske boračke organizacije.

Nakon polaganja vijenaca na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće otvorena istoimena muzejska postavka koja bi trebalo da postane stalna.

Ispred Osnovne škole "Petar Kočić" u Stričićima u 12.00 časova počeće kulturno-umjetnički program na kojem je najavljeno prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorda Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Vlade Željke Cvijanović, gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i drugih uglednih gostiju.

Za 13.00 časova predviđeno je nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, borba bikova za nagradu "Jablan", te dodjela priznanja i nagrada.

Rajko Petrov Nogo, književnik iz Beograda dobitnik je ovogodišnje "Kočićeve nagrade" koja mu je uručena na sinoćnjoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ovogodišnja nagrada "Zmijanjče" za najboljeg mladog pisca iz Republike Srpske biće dodijeljena Teodori Marković, učenici osmog razreda Osnovne škole "Srbija" sa Pala.

Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor" u okviru koje su predstavljeni brojni kulturni i zabavni sadržaji, ali i turistička ponuda, počela je 20. avgusta, a biće završena danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije