Društvo

Pratite nas na Google news

Počela gradnja prvog krematorijuma u BiH

Počela gradnja prvog krematorijuma u BiH
Foto: Fena | Počela gradnja prvog krematorijuma u BiH
Fena

KJKP "Pokop" još je prije godinu dana najavio projekt izgradnje krematorijuma, ali zbog niza problema, među kojima je najviše vremena oduzelo prikupljanje dokumentacije, on još uvijek nije ugledao svjetlost dana.

Generalni direktor KJKP "Pokop" Sarajevo Goran Cerić kazao je da "Pokop" sa zadovoljstvom može najaviti početak izgradnje krematorija.

"Teren na kojem će se graditi, na gradskom groblju 'Vlakovo', već je raščišćen i započela je prva faza izgradnje. Ona podrazumijeva na samom početku iskolčavanje i izradu armirano-betonske konstrukcije i izmještanje i polaganje kablova koji se nalaze na prostoru izgradnje krematorija, ali i na prostoru na kojem će se proširivati parking, što je također projekat od posebne važnosti", rekao je Cerić.

Prvu fazu izgradnje krematorijuma radi firma "Prograd" d.o.o. iz Žepča, a u KJKP "Pokop" najavljuju i pripremu za raspisivanje tendera za drugu fazu izgradnje, koja podrazumijeva i niz pratećih objekata, među kojima je planirana izgradnja, radionica, prostorija za opraštanje od umrlog i identifikaciju, različitih salona, prostora za ljekara i drugog sadržaja koje jedno savremeno groblje treba da ima.

Cerić je istakao da je interes za ovu vrstu sahranjivanja u stalnom porastu od trenutka kada se započelo s izgradnjom.

"Svaki dan imamo nove upite građana, koji s nestrpljenjem očekuju realizaciju ovog projekta. Do sada su se građani rjeđe odlučivali - iako smo mi ovu uslugu nudili i do sada, s tim da se kremiranje obavljalo u Novom Sadu i Zagrebu - upravo zbog kompliciranog međunarodnog transporta. Sve te komplikacije izgradnjom krematorija na "Vlakovu" će se izbjeći, a cijena će biti veoma pristupačna", dodao je Cerić.

Izgradnja krematorija, ističu u KJKP "Pokop" posebno je važna za rješavanje problema zbrinjavanja humanog patološkog otpada.

Kada će krematorij na "Vlakovu" biti završen u "Pokopu" ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali se nadaju da građani neće dugo čekati na realizaciju ovog velikog i značajnog projekta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije