SP Qatar 2022.

Društvo

Na Ivan Sedlu počela gradnja prvog vjetroparka u Kantonu Sarajevo

Na Ivan Sedlu počela gradnja prvog vjetroparka u Kantonu Sarajevo
Foto: VLADA KS | Počela gradnja vjetroparka Ivan Sedlo

SARAJEVO - Na Ivan Sedlu danas je zvanično počela gradnja vjetroparka Ivan Sedlo, prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo.

Kako je istakao ovom prilikom ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, nakon šest godina, investicija vrijedna oko 70 miliona maraka počinje svoju realizaciju, na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj projekt.

“Dosljedni smo našem opredjeljenju da budemo pouzdan partner investitorima, učinili smo sve da se procedure ubrzaju kako bi investitorima omogućili uslove za ovakve investicije. Kanton Sarajevo će tako dobiti prvu vjetroelektranu i kartu za ulazak u zajednicu proizvođača zelene energije”, poručio je Delić.

Naglasio je da za istinski rast privrede i kvaliteta života, država, i svi ostali nivoi vlasti moraju osigurati veći priliv velikih investicija.

„Izmijenili smo Zakon o koncesijama. Ove godine po prvi put u budžet smo uvrstili istraživanje koncesionih polja s ciljem boljeg upravljanja prirodnim dobrima i transparentnije dodjele koncesija potencijalnim investitorima. Radimo na poboljšanju zakonske infrastrukture koja će ubrzati i olakšati administrativne procedure investitorima i otvoriti put investicija u našu zemlju“, zaključio je Delić.

U ime incestitora Samir Džaferbegović, direktor kompanije “Suzlon BH”, istakao je da se okončanje radova očekuje u narednih 18 mjeseci, te da će ova vjetroelektrana godišnje proizvoditi oko 70.000.000 kWh, što će direktno uticati i na smanjenje emisije ugljendioksida za 500 tona godišnje.

“Važno je napomenuti da će se u fazi izgradnje učestvovati isključivo domaće firme, odnosno građevinska operativa, kao i firme za montažu, ispitivanje i puštanje u rad vjetroelektrane. Podrazumijeva se, naravno, da ćemo koristiti najnoviju tehnologiju vjetroagregata. Prema našoj procjeni vrijednost investicije je blizu 70 miliona maraka, od čega skoro 14 miliona otpada na građevinske radove”, pojasnio je Džaferbegović.

Prva vjetrolektrana u Kantonu Sarajevo zadovoljit će oko 6 odsto potreba za električnom energijom Kantona, a njenom izgradnjom stvoreni su preduslovi za 35 MW dodatnog proširenja, što će u konačnici zadovoljiti oko 14 odsto potreba Kantona Sarajevo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije