Društvo

Održano donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima": Od Srbije 250.000 evra

Održano donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima": Od Srbije 250.000 evra
Foto: Vladimir Stojaković | Počela jubilarna 10. humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima"

BANJALUKA - U Banskom dvoru u Banjaluci održano je donatorko veče u sklopu jubilarne desete akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" pod visokim pokroviteljstvom institucije Predsjednika Republike Srpske.

Do sada je uplatama na račun posebnih namjena prikupljeno 1.165.480 KM za izgradnju dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju. Pozivima na humanitarni broj 1411 prikupljeno 36.470 KM. Najveću donaciju od 250.000 evra uplatila je Vlade Srbije, dok je Vlada Republike Srpske obezbijedila 100.000 KM.

Donatorskoj večeri prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministri u vladama Srpske i Srbije, te predstavnici privrednog i kulturnog života Srpske i Srbije.

Radojičić: Banjaluka će dati doprinos izgradnji centra

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će Banjaluka, kao što je to činila i proteklih deset godina, dati doprinos akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" u okiru koje se prikupljaju sredstva za izgradnju dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u ovom gradu i u Trebinju.

Radojičić je rekao da će dnevni centar u Banjaluci biti od velikog značaja i za korisnike i za grad, te da će porodicama koje imaju djecu sa posebnim potrebama omogućiti da se lakše organizuju.

"Ovo je jedan sjajna akcija i veliki doprinos i za Banjaluku i za Trebinje", rekao je Radojičić, koji prisustvuje donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima".

Ćurić: Značaj izgradnje centra u Trebinju

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je značaj izgradnje jednog takvog centra i u Trebinju, jer smatra da će porodicama koje imaju djecu sa posebnim potrebama ublažiti poteškoće sa kojima se susreću.

On je izrazio nadu da će finansije za gradnju centra obezbijediti i grad Trebinje, ali i ostale institucije.

Ćurić je zahvalio i Vladi Srbije koja će, kako je rekao, značajnim iznosom podržati ovu akciju, ali i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović pod čijim visokim pokroviteljstvom se održava donatorsko veče u Banskom dvoru u Banjaluci.

Lepa Brena: Podstaći ljude na humanost

Pjevačica Lepa Brena izjavila je da je veoma srećna i ponosna što se svojim učešćem pomogla da se u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" prikupe novčana sredstva za izgradnju dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju.

"'Grand produkcija', moj surug i ja uvek smo bili donatori i pomagali sve velike humanitarne akcije i u zemlji koja se nekada zvala Jugoslavija, i u Srbiji i ovde u Banjaluci u Republici Srpskoj, gde je večeras bio, čini mi se, rekordan broj poziva", rekla je Lepa Brena.

Rajčević: Srpska je humano društvo

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević ocijenio je da je Republika Srpska humano društvo i da to svaki dan pokazuje, a da je donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", koje se održava u Banjaluci, samo vrhunac te humanosti.

Rajčević je rekao da deset godina jedne ovakve plemenitosti nije malo ni za Republiku Srpsku.

Višković: Ukoliko bude potrebno, Vlada će izdvojiti dodatna sredstva

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada podržala akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" sa 100.000 KM, te da će, ukoliko to bude potrebno, izdvojiti dodatna sredstva za gradnju dva dnevna centra za djecu sa poteškoćama u razvoju.

"Vlada je donijela odluku da ovu akciju podrži sa 100.000 KM, ali to ne znači da je to konačan iznos. Pratićemo realizaciju izgradnje ova dva objekta u Trebinju i Banjaluci", rekao je Višković.


Đorđević: Od Srbije 250.000 evra za izgradnju dnevnih centara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je da će Srbija, koja je sa 250.000 evra podržala izgradnju dnevnih centara da djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju, uvijek biti uz Republiku Srpsku i učestvovati u ovakvim i sličnim akcijama.

"Više od novca znači naše srce koje dajemo Republici Srpskoj i kada god budete imali ovakve ili slične akcije, mi ćemo da učestvujemo zajedno", rekao je Đorđević


Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RS, a koja se javljala na telefon rekla je da ova humanitarna organizacija traje već deceniju ali da bi humanost trebala biti naša svakodnevna obaveza, a ne samo tokom praznika.


Cvijanović: Zadovoljstvo što se i ove godine društvo mobilisalo

Željka Cvijanović, predsjednica RS, izrazila je zadovoljstvo što je i ove godine društvo mobilisano da bi se, kako je ove godine predviđeno, bili izgrađeni dnevni centri na zahtjev udruženja i organizacija. Zahvalila se svima koji su učestvovali.

"Jako sam ponosna na naših 160 učesnika, djece koja su došla podržati svoje vršnjake", rekla je Cvijanovićeva i zahvalila se dječici iz Srbije i Poljske koji učestvuju.

Takođe se zahvalila svim donatorima, kao i ministrima iz Srbije, a naročito građanima RS koji su zvali humanitrane brojeve. Republika Srbija je već tradicionalno najveći donator i donirala je 250.000 evra za izgradnju i opremanje dva dnevna centra.


Dodik: Društvo mora biti humano

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH se zahvalio svima koji su prethodnih 10 godina bili dio ove manifestacije. Istakao je da je dosad prikupljeno preko osam milona KM. "Društvo mora biti humano, ako nije  onda nije ni društvo", rekao je Dodik.


Ove godine prikuplja se novac za izgradnju i opremanje dva dnevna centra za djecu sa smetnjama u razvoju, u Banjaluci i Trebinju.

Na ovaj način podržana je inicijativa udruženja, kako bi se djeci sa poteškoćama u razvoju obezbijedio adekvatan boravak, dok njihovi roditelji završavaju druge obaveze a za to vrijeme djeca su na sigurnom, dobijaju adekvatnu pomoć, druženje i socijalizaciju.

Mladi umjetnici i ove godine umjetničkim performansom zajedničkim snagama pmažu da se obezbijedi pomoć za drugare kojima je to neophodno.

Podsjećamo i da je do 31. decembra  aktivan humanitarni broj 1411 posredstvom kojeg će građani moći da učestvuju u ovoj humanoj akciji.

Osim toga i Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je kod Komercijalne banke Banjaluka račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" za uplate donacija fizičkih i pravnih lica, a broj je 571-010-00002700-15.

Ovo je deseto donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom institucije Predsjednice Srpske, a tu tradiciju je utemeljio Milorad Dodik 2010. godine, kada je prvi put izabran za predsjednika Republike Srpske.

Prvi ispit humanosti građani RS položili su 2010. godine kada je prvi put organizovana humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti, a zatim su uslijedile akcije prikupljanja sredstava za djecu s teškoćama u razvoju, djecu koja boluju od dijabetesa 1, te za djecu s autizmom.

Izgradnja roditeljske kuće, omogućena je zahvaljujći donatorskoj večeri iz 2014. godine u kojoj je prikupljen novac za djecu koja se liječe od raka, kako bi tokom dugih i teških terapija mogli boraviti, zajedno sa svojim roditeljima, blizu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ali izvan bolničkog ambijenta.

Za djecu koja pate od rijetkih genetskih oboljenja, 2015. godine, prilozi su prikupljano je 825.118 KM, dok je 2016. 1,3 miliona KM prikupljeno za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete".

Zahvaljujući Fondu solidarnosti za liječenje djece iz RS u inostranstvu za čije osnivanje je 2017. godine bilo namijenjeno donatorsko veče, do sada je više od 150 djece iz RS  dobilo najskuplje i najefikasnije tretmane u najprestižnijim klinikama svijeta.

Prošle godine u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" prikupljen je novac za nabavku sistema za robotski potpomognutu rehabilitaciju, za decu koja zbog cerebralne paralize ili drugih teškoća imaju problema s kretanjem. Mališani iz cijele RS koja ovaj sistem koriste u Zavodu za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci. Nazvali su ga "čarobni robot" ili "Čika Gvozden".

Do sada je, za potrebe teško oboljele djece ili djece sa smetanjama u razvoju prikupljeno više od osam miliona KM, a svih ovih godina najveći donatori su bili građani Republike Srpske koji su nesebično pomagli akciju.

Naime, svake godine u decembru, tokom akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", na humantarni broj stizalo je od 70.000 do skoro 90.000 poziva, čime su građani darovali isto toliko maraka.

Takođe, građani su bili donatori i na posredan način, jer je najveći dio donacija dolazio iz budžeta RS, kao prilog Kabineta predsjednice RS  ili Vlade RS, te pojedinih lokalnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije