Društvo

Počela kampanja "Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu" (VIDEO)

Počela kampanja "Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu" (VIDEO)
Foto: Promo | Počela kampanja "Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu" (VIDEO)

​BANJALUKA - Kompanija "M:tel", u saradnji sa UNICEF-om u BiH i "Plavim telefonom", pokreće veliku društveno odgovornu kampanju pod nazivom "Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu", koja se tiče bezbjednosti djece i mladih na internetu.

Naime, ova kampanja stoga ima za cilj da pruži dodatne informacije, edukuje i skrene pažnju na ovu važnu temu, jer digitalna bezbjednost, kao i svaki drugi oblik zaštite, počiva prvenstveno na znanju. Kompanija "M:tel", zajedno sa UNICEF-om u BiH i Plavim telefonom, u narednom periodu će organizovati brojne panele i aktivnosti širom BiH, koje će ukazivati na sve probleme s kojima se mogu suočiti djeca i mladi na internetu, ali i ponuditi informacije i načine da se online okruženje učini što bezbjednijim za korištenje.

Foto: Promo
Foto: Promo

"Pokrenuta kampanja koja za cilj ima da osvijesti potrebu da se obrati pažnja na djecu u online okruženju, kako putem edukacija, platformi i usluga koje omogućavaju zaštitu od štetnih sajtova i sadržaja, tako i izgradnjom kvalitetnih odnosa s najmlađima, a kako bi o ovim temama otvoreno pričali sa odraslima od povjerenja - roditeljima, nastavnicima, psiholozima, pedagozima. Internet je mjesto koje pruža neograničene mogućnosti za obrazovanje, informisanje, druženje i zabavu", navode iz "M:tela", dodajući da sigurno online okruženje može da se obezbijedi samo ukoliko se "udruže" sve navedene mogućnosti - softverski zaštitni sistemi i alati, edukacija djece i mladih o digitalnoj bezbjednosti, kao i edukacija roditelja, nastavnika i društva u cjelini.

Kada je riječ o statistikama, prema istraživanjima koja su rađena u BiH, a po inicijativi Regulatorne agencije za komunikacije i UNICEF-a u BiH, pokazuju da skoro sva djeca (93 odsto njih) žive u domaćinstvima sa pametnim telefonom, a većina i sa kompjuterom te smart TV-om, te su im svi ti uređaji u velikoj mjeri na raspolaganju. Takođe, svako drugo ispitano dijete mlađe od 11 godina izjavilo je da posjeduje profil na nekoj društvenoj mreži, a samo 10 odsto osnovaca i 3,6 odsto srednjoškolaca komunicira sa roditeljima kada je u pitanju prihvatanje zahtjeva za prijateljstvo na društvenim mrežama. Svaki deseti srednjoškolac je rekao da je poslao svoju fotografiju ili video osobama koje ne poznaje, dok je svako treće dijete ispitanik izjavilo da je bilo okrutno prema nekome na internetu. 

Jelena Trivan, generalna direktorica kompanije "M:tel", ističe je da je internet postao prostor sa kojeg vreba velika opasnost za svu djecu.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

"Ono što još više zabrinjava jeste nedostatak svijesti roditelja i pedagoškog osoblja o tome šta je opasno na internetu, kako se zaštititi i kako edukovati sebe i dijete da ne dođe u opasnost", navela je Trivanova te dodala da je "M:tel" u nekim školama ugradio softvere koji onemogućavaju pristup zabranjenim sadržajima.

"U testnom periodu je čak 67 odsto ulazaka na internet, i djece i nastavnika, bilo na nedozvoljene sadržaje", kazala je Trivanova.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

Saša Risojević, direktor Udruženja "Nova generacija" i koordinator "Plavog telefona", rekao je da je za 11 godina, koliko postoji ovaj telefon, registrovano 70.000 poziva djece.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

"Samo prošle godine bilo je 18.000 poziva djece. Mi sedmično uputimo jednu prijavu za online nasilje. To znači da je bilo 56 prijava tokom prošle godine i da je obuhvaćeno više od 100 djece", naveo je Risojević, dodajući da su pozivi najčešće upućeni zbog problema u mentalnom zdravlju, depresije i anksioznosti, a problematično je i što je u posljednje dvije godine registrovan nagli rast broja poziva koji se odnose na suicid i suicidne namjere.

Nineta Popović, šefica Odjeljenja za komunikacije UNICEF-a u BiH, rekla je da će UNICEF, u saradnji sa nevladinim organizacijama i vlastima nastojati da podrži unapređenje mehanizama prevencije i rada sa žrtvama nasilja.

Foto: Dražan Pozderović
Foto: Dražan Pozderović

"Ne možete odvojiti online nasilje od porodičnog nasilja i zanemarivanja vršnjačkog nasilja u školama. Naše društvo, nažalost, pokazuje preveliku toleranciju prema različitim oblicima nasilja, a posao svih nas je da ukažemo na to da moramo imati nultu toleranciju prema svakoj vrsti nasilja", rekla je Popovićeva. 

Medijski pokrovitelj ove kampanje su "Nezavisne novine", kao i Pop FM, Nes radio i ostali mnogobrojni mediji u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije