Društvo

Počela kampanja "Pravo na aktivizam"

Počela kampanja "Pravo na aktivizam"
Foto: Ustupljena fotografija | Počela kampanja "Pravo na aktivizam"

BANJALUKA - Počela je kampanja "Pravo na aktivizam", a jedan od najvažnijih ciljeva ove kampanje je zaustaviti dalje sužavanje prostora za rad udruženja građana.

Takođe, cilj ove kampanje, koju provodi Helsinški parlament građana Banjaluka, je raditi na stvaranju boljeg okruženja u kojem se udruženja prepoznaju kao kredibilni akteri u zaštiti ljudskih prava, borbi protiv korupcije i nasilja, te promovisanju demokratije.

"Više se ne može tolerisati da se udruženja i njihovi predstavnici/ce od strane vlasti etiketiraju kao 'agenti stranog uticaja', da se umanjuje prostor za rad/djelovanje i to baš od nosilaca vlasti koji su društvo zadužili preko brojnih stranih kredita do druge vrste zaduženja i u periodu kada su demokratska i ljudska prava narušena na mnogim poljima", saopšteno je iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Dodaju da je Vlada RS 23. marta 2023. usvojila Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a kojim se predlaže osnivanje posebnog registra neprofitnih organizacija koje se cjelokupno ili dijelom finansiraju od strane drugih država ili međunarodnih organizacija, što predstavlja dodatnu prijetnju za slobodan i nesmetan rad udruženja građana, a time i za vladavinu prava i razvoj demokratije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

"Ovakav nacrt ima za cilj da uguši kritičke glasove iz udruženja građana i medija, koji su registrovani kao udruženja.

Pored toga, neke od odredaba Nacrta zakona su diskriminatorne i opasno zadiru u ustavom zagrantovana prava na slobodu udruživanja i političkog djelovanja.  Ako već hoće da prave retrogradne spiskove, onda neka ide 'sve po spisku', pa da vidimo koliko to sredstava naše institucije zaista dobijaju od stranih donatora", ističe se u saopštenju.

Dodaju da kažu NE takvom restriktivnom zakonu, kojim se guše aktivizam i kritički stav.

Udruženja će, poručuju, ostati korektori vlasti, a aktivisti na poboljšanju demokratije i ljudskih prava, kao i borci protiv korupcije i nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije