Društvo

Počela nova školska godina: Klupe ispunjene radošću i smijehom

Počela nova školska godina: Klupe ispunjene radošću i smijehom
Foto: Velibor Tripić | Počela nova školska godina: Klupe ispunjene radošću i smijehom

BANJALUKA, SARAJEVO - Većina škola u BiH danas je otvorila vrata za učenike i time označila početak nove školske 2019/2020. godine, a posebnu pažnju su dobili oni najmlađi, koji prvi put sjedaju u školske klupe.

Tako je nova školska godina počela u svim školama u RS, izuzev u centralnoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Roćeviću, kod Zvornika, gdje se privodi kraju obnova školskog objekta. U FBiH prvi dan škole smijeh i radost ispunili su sve škole osim onih u Zapadno-hercegovačkom kantonu, gdje će nastava početi 9. septembra, u Unsko-sanskom kantonu, gdje će školske klupe do daljeg ostati prazne, kao i u Osnovnoj školi "Hasan Kikić" u Tetovu, kod Zenice, gdje se završava izgradnja pristupnog puta.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, ove godine u prvi razred osnovne škole u RS upisana su 9.293 prvačića, od toga 1.936 u Banjaluci.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, prilikom posjete Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Banjaluci rekla je da je ljetni raspust iskorišten kako bi bili završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi škola u RS, za šta su ove godine vlade RS i Srbije i Kabinet predsjednika Republike uložili oko 9,2 miliona KM. Dodala je da je ove godine upisano oko 400 učenika manje u prvi razred u odnosu na prošlu godinu.

Radovan Višković, premijer RS, danas je u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Istočnoj Ilidži kazao da će Vlada RS nastaviti da pomaže obrazovni sistem u RS, te da će zbog smanjenja broja učenika za nekoliko dana izaći sa konkretnim mjerama pronatalitetne politike.

Zineta Bogunić, ministarka za obrazovanje, nauku i mlade KS, kazala je da je ove godine u Kantonu Sarajevo u prvi razred upisano 3.886 prvačića, te da je u osnovne škole upisano 37.020 đaka, a u srednje 15.255 učenika.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, poželio je srećan polazak u školu svim prvačićima i čestitao početak nove školske godine učenicima, nastavnicima, profesorima i roditeljima, sa željom da im bude srećna i uspješna.

Istovremeno se tokom ovog mjeseca vode brojne kampanje sa ciljem dizanja svijesti vozača da je školska godina počela, te da obrate veću pažnju na đake u saobraćaju. Tako u okviru kampanje "Jedan poziv mijenja sve  ne koristi telefon dok voziš", septembar će biti obilježen sloganom "Počela je škola  pazi kako voziš", a realizacija planiranih aktivnosti započela je danas, prvog školskog dana. Za sve prvačiće u RS kompanija "M:tel" je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, obezbijedila poklone prilagođene upravo podsjećanju na važnost što opreznije vožnje, kako bi najmlađi učesnici u saobraćaju bili bezbjedni.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da, prema statistici, prošle godine u RS u saobraćaju nije stradalo nijedno dijete uzrasta do 13 godina, te da se nada da će taj trend biti zadržan i u ovoj godini.

Prvo polugodište ove školske godine u RS će trajati do 30. decembra, u FBiH do 31. decembra osim u školama koje održavaju nastavu po hrvatskom planu i programu, gdje će zimski raspust početi sedam dana ranije.

Početak nove školske godine čestitale su brojne istaknute ličnosti, među kojima i Željka Cvijanović, predsjednica RS, Radovan Višković, premijer RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne škupštine RS, Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kao i gradonačelnici nekoliko gradova u RS.

Generalni štrajk

Prosvjetni radnici u USK od danas ujutro su u generalnom štrajku, tako da, kao što je i najavljeno, školska godina u ovom kantonu nije počela prema planu i programu.

Prema riječima predstavnika sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja stupanje u generalni štrajk uslovili su neuspješni pregovori s Vladom USK, odnosno neispunjavanje njihovih zahtjeva.

S druge strane, premijer i članovi kantonalne vlade istakli su kako su prihvaćeni skoro svi zahtjevi sindikata, ali da su ovog puta izostali njihovo razumijevanje i podrška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije