Društvo

Počela obnova spomen-područja u Dolini heroja

Počela obnova spomen-područja u Dolini heroja
Foto: Srna | Počela obnova spomen-područja u Dolini heroja

FOČA - Na Tjentištu je danas zvanično počela sanacija spomen-područja u Dolini heroja, koje je bilo ugroženo klizištem.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović rekao je Srni da je ukupna vrijednost projekta dva miliona KM, te da će sanacija biti realizovana u tri faze, a trebalo bi da bude završena za 70 dana.

"Zahvaljujući podršci vlada Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, koje su reagovale kada se klizište pokrenulo i koje zajedno obezbjeđuju finansijsku podršku od dva miliona KM, dočekali smo da radovi počnu. Mašine su jutros stigle i odmah se počelo sa radom", naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, prvo će biti riješen problem odvodnih cijevi i podzemnih voda, kopletan drenažni sistem, nakon čega će cijeli plato ispred spomenika i okolo biti zamijenjen.

"Sav mermer će biti mijenjan i ostaju završni radovi, postavljanje stepenica i uređenje", najavio je Pavlović i dodao da očekuje da će sve biti završeno do jeseni.

Osim sanacije spomen-područja, u najstarijem nacionalnom parku u BiH uskoro će početi i restauracija spomen-kuće Bitke na Sutjesci.

"U saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, nakon 25 godina počeće restauracija fresaka unutar spomen-kuće. Oni će nam poslati stručnjake za taj posao i konačno će i ovaj grandiozni objekat biti uljepšan i biće mu vraćen izgled koji zaslužuje", naglasio je Pavlović.

Nakon obilnih kiša u februaru pojavilo se klizište koje je zaprijetilo da uništi spomen-područje.

Klizište je odnijelo pola brda neposredno ispod spomenika borcima koji su poginuli u Bici na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, te ugrozilo i kosturnicu, u kojoj je sahranjen 3.301 borac Narodnooslobodilačkog rata.

Klizište je zahvatilo i prilazne stepenice koje vode od podnožja prema spomeniku, a bujice su uništile i popločani plato.

Izvođač radova je preduzeće "Ilidža putevi" iz Istočnog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije