Društvo

Počela realizacija akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju"

Počela realizacija akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju"
Foto: MUP RS | Početak realizacije akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju"

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske započelo je realizaciju Republičke akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju", a koja se organizuje povodom početka nove školske godine s ciljem što sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.

S obzirom da 1. septembra u Republici Srpskoj počinje nova školska godina, očekuje se povećano prisustvo djece u saobraćaju, a za određeni broj njih to znači i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju, te je neophodno i pojačano anagažovanje policijskih službenika u cilju zaštite ove kategorije učesnika u saobraćaju.

U okviru akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju" pripadnici MUP-a Republike Srpske sprovešće niz aktivnosti.

"U prvoj fazi, prije samog početka nastave u školama, policijski službenici će obići sve škole, utvrditi vrijeme održavanje nastave, odnosno koji su periodi kada je najveće prisustvo učenika na putu od kuće do škole i nazad, kad su odmori i pauze, na osnovu ćega će biti planirano i pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini škola", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U zonama škola i urbanih područja biće pojačano prisustvo policijskih službenika, organizovaće se i školske patrole, a nadziraće se i regulisati saobraćaj sa akcentom na smanjenje brzine kretanja motornih vozila i omogućavanja bezbjednog prelaska ulice za najmlađe kategorije učenika. Planirana je i pojačana kontrola vozila koja vrše organizovan prevoz djece.

Istovremeno, u okviru akcije, u drugoj polovini septembra, policijski službenici će kroz edukativna predavanja, koja će biti organizovana u osnovnim školama, upoznati najmlađe učenike sa osnovnim pravilima bezbjednog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju. Prilikom održavanja ovih predavanja vodiće se računa o poštovanju svih odluka Republičkog štaba za vanredne situacije i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje širenja korona virusa među stanovništvom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače da budu odgovorni u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i saobraćajne znakove, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije