Društvo

Počela vakcinacija Banjalučana starijih od 65 bez zakazivanja termina

Počela vakcinacija Banjalučana starijih od 65 bez zakazivanja termina
Foto: N.N. | Počela vakcinacija Banjalučana starijih od 65 bez zakazivanja termina

BANJALUKA - Na Banjalučkom Velesajmu danas je počela vakcinacija protiv virusa korona stanovništva starijeg od 65 godina bez zakazivanja termina, a građanima će biti na raspolaganju 10 ekipa zdravstvenih radnika.

Član tima Doma zdravlja Banjaluka za vakcinaciju Mladen Šukalo rekao je da veliki odziv građana pokazuje da su oni prepoznali značaj vakcinacije kao najbolje mjere u sprečavanju infekcije i širenja pandemije virusa korona.

"Veoma je bitno prepoznati značaj vakcinacije jer na taj način štitimo, ne samo pojednice, već i zajednicu. Stičemo kolektivni imunitet u zajednici u kojoj živimo i samim tim sprečavamo širenje epidemije", izjavio je Šukalo novinarima.

Od kada se sprovodi masovna vakcinacija u Srpskoj, navodi Šukalo, nije zabilježen nijedan ozbiljan neželjen događaj na primjenu bilo koje vakcine, što, kako kaže, demantuje poluinformacije o teškim neželjenim događajima.

"Svaka vakcina je i efikasna i bezbjedna i mogu da se jave očekivani, neželjeni događaji u smislu lagane prolazne temperature i groznice, ali zbog toga su tu ekipe doktora koji će unaprijed odrediti da li neko ima prepreku da se vakciniše. Vrlo mali je broj kontraindikacija za bilo koju vakcinu, pa i za ovu koja se primjenjuje ovdje, a to je Astra Zeneca", naveo je Šukalo.

Prema njegovim riječima, vakcinacija na Banjalučkom Velesajmu odvijaće se do 15.00 časova, a obezbijeđen je dovoljan broj vakcina.

Video