Društvo

Počela vakcinacija migranata u USK

Počela vakcinacija migranata u USK
Foto: N.N. | Počela vakcinacija migranata u USK

SARAJEVO - Vakcinacija izbjeglica, migranata i tražilaca azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima Borići i Miral na području Unsko-sanskog kantona (USK) počela je danas, dok se u centru Lipa privodi kraju anketiranje korisnika nakon čega će oni koji iskažu interesovanje biti vakcinisani protiv virusa korona.

"Služba za poslove sa strancima smatra da migranti u BiH treba da budu što prije uključeni u planove za vakcinaciju, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvenih autoriteta u našoj zemlji. Nikoga ne smijemo izostaviti iz procesa imunizacije, naročito lica koja borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima što doprinosi očuvanju ukupnog javnog zdravlja u BiH", izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdvojio je 500 doza Astra Zeneca vakcina, dok je IOM kroz projekat koji implementira Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) omogućio usluge apliciranja vakcina, kao i ljekare koji će pratiti stanje lica u pokretu, minimalno, tri dana nakon vakcinacije, saopšteno je iz DRC.

"Od početka pandemije pratimo epidemiološku situaciju kod lokalnog stanovništva i kod migrantske populacije, a mjere koje smo preduzimali, od liječenja do prevencije, jednake su za sve. Imunizacija je najjeftiniji i najefikasniji vid prevencije, a vakcinisanje migrantske populacije pozitivno će uticati kako na zdravlje iste, tako i na zdravlje lokalnog stanovništva", naglasila je Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je u privremenim prihvatnim centrima širom BiH smješteno oko 3.000 lica u pokretu, a Federalni zavod za javno zdravstvo najavio je da se mogu očekivati dodatne količine vakcina za imunizaciju ove populacije i u drugim kantonima.

"Migrantska populacija je dio naše zajednice, posljednjih nekoliko godina, stoga je važno da smo krenuli s imunizacijom u koju je ova populacija uključena. To će smanjiti zdravstvene rizike u našem društvu. U pandemiji je važno da se svi ponašamo odgovorno i prema sebi i prema drugima, a vakcinacija je najbolji način za to", rekao je Muris Halkić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK.

IOM i DRC od početka pandemije uveli su stroge preventivne mjere u privremenim prihvatnim centrima, a sve u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i zdravstvenim autoritetima u BIH. Zahvaljujući zajedničkim naporima spriječilo se širenje korona virusa među licima u pokretu.

"Zajedno s partnerskim organizacijama mnogo smo radili sa zdravstvenim autoritetima u BiH da se omogući da migrantska populacija bude uvrštena u zvanične planove imunizacije. Raduje nas da smo uspjeli u tome, jer pravo na zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Informisali smo lica u pokretu o značaju imunizacije kroz edukativne radionice, a ojačali smo i kapaciteta zdravstvenih ustanova da adekvatno odgovore na potrebe lica u pokretu i lokalnog stanovništva tokom pandemije", izjavila je Verica Rečević, DRC šefica programa.

Iz DRC navode da su od početka pandemije njihovi medicinski timovi u saradnji sa zdravstvenim radnicima iz lokalnih domova zdravlja uradili 80.437 medicinska pregleda na kovid-19, a testirali 1.701 lice.  Kako dodaju, samo 275 osoba bilo je pozitivno na kovid-19 od početka pandemije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije