Društvo

Počele ulične akcije u BiH: Sa građanima Sarajeva o seksualnoj iznudi

Počele ulične akcije u BiH: Sa građanima Sarajeva o seksualnoj iznudi
Foto: Ustupljena fotografija | Počele ulične akcije u BiH: Sa građanima Sarajeva o seksualnoj iznudi

SARAJEVO - Helsinški parlament građana Banjaluka u saradnji sa Fondacijom CURE održao je danas u Sarajevu uličnu akciju povodom kampanje "Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!"

Veliki broj građana/ki Sarajeva je posjetio štand sa promotivnim materijalom, te su se detaljnije upoznali sa terminom seksualne iznude/ucjene (sextortion) u javnom i privatnom sektoru, kao i ciljevima ove kampanje.

Takođe, bilo je i onih građana/ki koji su podijelili svoja iskustva ili iskustva poznanika/ca koji su se već susretali sa određenim vidom seksualne iznude/ucjene.

“Podržavamo svaku kampanju koja ukazuje na razne vrste nasilja, a posebno nasilja prema ženama, koje se danas ispoljava u mnogim oblicima”, rekla je jedna Sarajka.

Jadranka Milićević, izvršna direktorica Fondacije CURE, kaže da je seksualna iznuda/ucjena (sextortion) tema o kojoj se do sada nije glasno u javnosti govorilo, te je veliki značaj upravo ove kampanje i uličnih akcija.

“Obično se priča o fizičkom, psihološkom i ekonomskom nasilju, mada, nažalost, postoje i mnogi drugi oblici nasilja, a među njima i seksualna ucjena/iznuda kao vid korupcije. Mnoge djevojke i žene su doživjele određeni vid seksualne iznude od nadređenih osoba i lica sa autoritetom, a da je to zaista tako potvrdile su nam u anonimnom razgovoru upravo neke od prolaznica tokom današnje ulične akcije. Svaka žrtva ima pravo na zaštitu, podršku i trebala bi da prijavi seksualnu iznudu”, rekla je Milićevićeva.

Svjetlana Ramić Marković, projekt koordinatorica iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, pojasnila je da je seksualno iznuđivanje spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije, odnosno rodno određeni oblik korupcije, koji kao takav još nije formalno - pravno prepoznat u zakonima u Bosni i Hercegovini.

Ona kaže da projekt, koji će trajati 12 mjeseci, ima za cilj analizirati prisutnost seksualne iznude u javnom i privatnom sektoru i ispitati mogućnosti integracije termina seksualna iznuda (sextortion) u relevantne zakone i politike.

"I u narednom periodu planirane su kontinuirane aktivnosti upoznavanje šire javnosti sa pojmom sextortiona, kao rodno određenim vidom korupcije, njegovim štetnim posljedicama i načinima prijave", istakla je Ramić Markovićeva.

Ulična akcija “Seksualna iznuda je korupcija. Prekinomo ćutanje!” u četvrtrak, 17. avgusta, će se održati u Bijeljini, u saradnji sa Fondacijom “Lara”, u terminu od 10 do 12 časova, na platou ispred JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić”.

Takođe, na redu su i drugi gradovi širom BiH.

Inače, ova aktivnost se realizuje u okviru projekta "Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije" podržanog od strane CCI-ja i USAID-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije