Društvo

Pratite nas na Google news

Počelo obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari

Počelo obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari
Foto: Srna | Počelo obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari
Srna

PRIJEDOR - Na Mrakovici je počelo obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari.

Parastos kod Spomen-krsta služi sveštenstvo Eparhije banjalučke. Prisutni su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je i lider SP, narodni poslanici i drugi visoki zvaničnici Republike Srpske, gosti iz Srbije, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnici i načelnici opština sa područja Potkozarja, kao i veliki broj organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina NOR-a iz zemlje i inostranstva.

Nakon parastosa biće položeni vijenca na centralno spomen-obilježje, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije