Društvo

Počelo obilježavanje Nedjelje djeteta širom BiH: Zaštitimo mališane od svakog nasilja

Počelo obilježavanje Nedjelje djeteta širom BiH: Zaštitimo mališane od svakog nasilja
Foto: V.Tripić | Počelo obilježavanje Nedjelje djeteta širom BiH: Zaštitimo mališane od svakog nasilja
Ljiljana Radić

BANJALUKA, SARAJEVO - Prava djece su njihove potrebe, da idu u školu, da se igraju i budu zaštićena od svakog oblika nasilja i to treba približiti njihovom uzrastu na način da to oni razumiju.

Rekla je ovo juče Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, a povodom obilježavanja Nedjelje djeteta širom BiH.

"Važno je da djeca uče o različitosti, da prihvataju drugačije, ali uvijek naglašavamo da to mora biti prilagođeno uzrastu", rekla je Grahovčeva.

Povodom Nedjelje djeteta juče je održan niz manifestacija u gradovima posvećenih djeci, porodici i podizanju svijesti roditelja i okoline o njihovom značaju.

Grahovčeva je u Muzeju RS u Banjaluci otvorila edukativnokreativnu radionicu posvećenu edukaciji djece o njihovim pravima i istakla da je to prilika da se nadležnim institucijama, dodatnim aktivnostima, ukaže koliko je važna njihova stalna međusobna saradnja u prepoznavanju potreba mališana.

Istakla je da porodični zakon zahtijeva izmjene u svim dijelovima jer ima problema i u okviru usvajanja, hraniteljstva, izdvajanja djece iz porodice i njihovog adekvatnog zbrinjavanja.

Grahovčeva je istakla da postoji normativni okvir kada je riječ o djeci koja imaju problema zbog sukoba sa zakonom, ali još nisu stvoreni uslovi za primjenu zakona.

U radionici "Dječja prava  moja prava" učestvovala su djeca iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Doktor Miroslav Zotović", iz Centra "Zaštiti me", Centra za edukaciju "Tvoja riječ", Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora, kao i volonteri.

I u banjalučkim vrtićima održane se razne aktivnosti povodom početka Nedjelje djeteta, a organizovanjem "jesenjeg karnevala" i šetnjom glavnom gradskom ulicom i djeca sokolačkog vrtića takođe su slavila.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, primio je juče djecu iz predškolske ustanove "Lepa Radić", a Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, mališanima vrtića "Naša radost" simbolično je uručio ključ grada povodom manifestacije Nedjelja djeteta, kao i Divna Aničić, načelnik Mrkonjić Grada.

Mališani iz vrtića "Lopare" održali su juče maskenbal na ulici, dok je Milenko Ðaković, gradonačelnik Prijedora, uručio vaučere od po 100 KM za 20 porodica sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Dječja nedjelja u Kantonu Sarajevo počela je juče svečanim programom u Domu mladih pod motom "Sretan ćeš biti, svijete, kad usrećiš dijete".

Kako je saopšteno iz Javnog fonda za dječju zaštitu RS, povodom Nedjelje djeteta biće isplaćene jednokratne novčane pomoći korisnicima prava iz dječje zaštite i ustanovama socijalne i dječje zaštite u RS.

Fond će iz budžeta izdvojiti oko 42.000 KM, a novčana pomoć biće isplaćena trojkama rođenim od Nedjelje djeteta prošle godine do ovogodišnje i porodicama sa djecom korisnicima prava na dodatak na djecu, s akcentom na djecu sa smetnjama u razvoju.

Nedjelja djeteta se u RS obilježava do 8. oktobra pod sloganom "Dječji svijet  moj svijet", u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvom porodice, omladine i sporta i Ministarstvom prosvjete i kulture.

Za koja dječja prava i obaveze znate?

Marija Slavnić

Djeca se igraju, ručaju i gledaju crtani. Treba da slušamo i budemo dobri. Kad moje mame nema u kući, seka i ja spremimo sobu. Onda meni mama namjesti vodu da se kupam, znam sama prati kosu. Mala djeca ne smiju dirati upaljač i ne smiju dirati male okoćene cuke odmah kad se rode zato što nas mogu ujesti.

Željko Milešević

Djeca treba da bacaju smeće u kantu, a ne na pod i moraju slušati mamu i tatu i sve velike ljude. Ja slušam, ali brat ne sluša baš. Imaju pravo da se igraju i gledaju crtani, ali ne smiju dirati upaljač i struju. Kad se dira upaljač može da gori kuća, pa onda moraju doći vatrogasci i to posuti vodom i onda nam kuća bude mokra.

Lenka Likić

Djeca treba da se igraju i odmaraju, ali treba i da pomažu mami i tati. Ja pomažem mami, jednom sam ja prala suđe. Ne smiju se pljuvati djeca i ne smije se kidati posađeno cvijeće, a mislim i da se ne smije sjediti tamo gdje je mokro i da mala djeca idu na led.

Kalina Lužija

Djeca imaju pravo da idu kod doktora, da se igraju i spavaju i onda opet da se igraju. Moraju biti dobri i slušati velike ljude, odrasle, ako hoće da se igraju.

Anđela Avdulaj

Treba da slušamo mamu i tatu. Kad kažu da se ručak mora pojesti, ja sve pojedem i onda se vratim da se igram. Ja sama sredim sobu i pravim ogrlice. Mala djeca ne smiju dirati staklo, može se razbiti.

Valentina Vranić

Danas počinju prava djece kad su djeca u pravu. Oni moraju uvijek da slušaju mamu, kad ja nju slušam i ona mene tako. Ja mami pomažem i perem čaše, a znam se i kupati sama, ali mi mama onda pravi frizure. Djeca ne smiju dirati struju i velike cuke.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije