Društvo

Počelo zidanje Roditeljske kuće u Banjaluci (FOTO)

Počelo zidanje Roditeljske kuće u Banjaluci (FOTO)
Počelo zidanje Roditeljske kuće u Banjaluci (FOTO)

BANJALUKA - Prva faza gradnje roditeljske kuće u Banjaluci je završena, izjavila je juče "Nezavisnim" Rada Vještica, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz RS.

Ona je podsjetila da je kamen temeljac za izgradnju objekta sredinom septembra položio Milorad Dodik, predsjednik RS, kao jedan od inicijatora i donatora gradnje, dok je temelj izliven samo mjesec dana kasnije, čime se pristupilo izgradnji, odnosno drugoj fazi radova.

"Rok za temelj je bio 15. oktobar i prije desetak dana smo to završili, a zatim obnovili, odnosno produžili ugovor s izvođačem radova i pristupili gradnji objekta, što je i druga faza radova", napominje ona.

Zbog vremenskih uslova, odnosno zimskog perioda koji nam slijedi, teško je, kako kaže, precizno prognozirati dalji tok radova.

"Sigurno je, međutim, da će se raditi u kontinuitetu i punim kapacitetima, kako bismo što prije dobili izgrađen objekat. To je u interesu svih nas", ističe Vještica.

Prva roditeljska kuća u RS, koja se gradi u krugu, odnosno neposrednoj blizini Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, biće realizovana zahvaljujući pomoći humanih ljudi, te donatorskoj konferenciji, predsjedniku RS i Vladi RS, koji su zajednički prikupili oko 840.000 KM, koliko je dovoljno da se objekat završi. Riječ je o prizemnom objektu od 500 kvadratnih metara sa sedam apartmana, a imaće i sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešernice, kao i dvorište sa zelenom površinom s igralištem i nekoliko parking mjesta. Zapravo, imaće sve uslove koji treba da učine boravak toplijim i lakšim.

Pored "Iskre", izgradnju kuće inicirao je i podržao i  UKC RS u Banjaluci. Prema podacima Hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS, godišnje oboli 60 do 70 novih pacijenata, a svake godine očekuju 30 do 35 novih veoma teških slučajeva ovih oboljenja.

Tokom liječenja porodice imaju velike troškove koji nisu vezani samo za nabavku lijekova i sredstva koja snosi zdravstveni i socijalni sistem RS, posebno kada je riječ o porodicama koje na liječenje dolaze iz unutrašnjosti. Iznad svega, psihološka i ekonomska podrška su od izuzetne važnosti.

Faktografija

Humanitarni broj 1458 (15. 12. 2014. - 14. 1. 2015.) pozvalo 130.000 ljudi

Vlada RS donirala 50.000 KM

Kabinet predsjednika RS donirao 350.000 KM

Na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" prikupljena sva sredstva

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije