Društvo

Počinje gradnja roditeljske kuće u Tuzli: Korak da djeca lakše prebrode životnu bitku

Počinje gradnja roditeljske kuće u Tuzli: Korak da djeca lakše prebrode životnu bitku
Foto: N.N. | Počinje gradnja roditeljske kuće u Tuzli: Korak da djeca lakše prebrode životnu bitku

TUZLA - U krugu Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla danas je položen kamen temeljac za izgradnju druge roditeljske kuće u Federaciji BiH.

Taj objekat će koristiti roditelji djece koja se liječe od malignih oboljenja u UKC Tuzla. Roditeljska kuća bit će izgrađena u parku ispred Klinike za dječje bolesti. Imat će 400 kvadrata prostora i u njoj će u svakom momentu moći da boravi pet porodica sa područja TK, Brčko distrikta i dijela Republike Srpske. U istoj kući u Sarajevu do sada je boravilo više od 200 porodica.

"Ovim projektom pomjeramo standarde naprijed prema zapadnim zemljama i da olakšamo djeci i roditeljima. Rak je bolest cijele porodice, ne samo djeteta i majke. Očekujemo da u ovoj godini završimo projekat i pustimo ga u funkciju te da idemo sa drugim projektima", rekao je Fikret Kubat iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Kubat je naglasio da se pregovara sa opštinama u ovom kantonu koje bi u budućnosti izdvajale novčana sredstva za normalno funkcionisanje kuće.

Od Kuvajta za ovaj projekat obezbijeđeno je 800.000 KM, od Vlade TK 50.000 te 30.000 od Tuzlanskog muftijstva. Svakako je nesporna uloga UKC Tuzla u ovom važnom projektu.

"Zaista ćemo približiti djecu i roditelje da izađu iz bolničkog ambijenta i osjete barem djelimično toplinu svog doma. Ništa ne može nadomjestiti zagrljaj bolesnog djeteta i majke. Ovim projektom smo napravili korak da sva naša djeca ugodnije borave i lakše prebrode životnu bitku i uz pomoć svih uposlenika Odjela hematologije i onkologije", kazao je Alen Kamerić, v.d. direktora UKC Tuzla.

Na Odjelu za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti trenutno se liječi 11 djece, a prosjek obolijevanja djece u TK je oko 15 djece godišnje i to je najveći broj u FBiH.

"Od 2016. godine mi smo imali 50 djece koja su prošla kroz liječenje na našoj klinici. Tu podrazumijevamo kemoterapiju, raidoterapiju, upućivanje na transplantaciju, hirurške operacije. Liječenje djece sa malignom bolešću je vrlo kompleksno, zahtjevno. Zasad smo zadovoljni rezultatima", rekla je dr Amila Latifagić.

Ona je dodala da je postotak izlječenja oboljele djece veoma visok te da prati i svjetske statistike.

Roditeljska kuća bit će veoma korisna za roditelje koji borave sa djecom na liječenju i prolaze kroz težak period. Među njima je i Dajana Kenjić iz Brčkog, čiji sin Mihajlo boluje od leukemije, a trenutno je na terapiji održavanja.

"Liječili smo se u UKC Tuzla. Naš prvi bolnički dan bio je u junu prošle godine. Sedam mjeseci smo bili u bolnici, aktivno imali liječenje, a sad smo kući na terapiji održavanja. Teško je bilo, veoma teško. Osjećate se kao da ste sami, odjednom nas dvoje sami. Još je bio i taj kovid. Nema inače posjeta, ali sada je bilo strašno teško", ispričala je ova majka.

Ističe da je roditeljska kuća dobra investicija koju treba da podrži svako.

"Kada ste tu u njoj, može doći i otac ili bilo ko od rodbine. Lakše je", zaključuje ova majka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije