Društvo

Počinje izgradnja četvrtog paviljona

Počinje izgradnja četvrtog paviljona
Počinje izgradnja četvrtog paviljona

BANJALUKA - Sve procedure za izgradnju četvrtog paviljona studentskog centra u Banjaluci, za koji je Vlada Republike Srpske izdvojila 6,2 miliona maraka, završene su i gradnja može da počne već iduće sedmice.

Potvrdila je ovo u petak Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, nakon sastanka sa predstavnicima Unije studenata RS u Banjaluci. Ona je naglasila da je sada na Univerzitetu da potpiše ugovor o izgradnji, te izrazila očekivanje da će radovi teći planiranom dinamikom.

"Razgovarali smo i o ostalim pitanjima koja se odnose na standard studenata, ali i na određena organizaciona i statusna pitanja, od kojih je jedno i uspostavljanje studentskog grada", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će iduće sedmice biti održan finalni sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, grada Banjaluka i Pravobranilaštva RS kako bi bila donesena rješenja u vezi sa uspostavljanjem studentskog grada.

Dodala je da se završetak studentskih domova u Palama očekuje početkom jeseni. Na sastanku je dogovoreno i raspisivanje konkursa za studentske projekte za 2014. godinu, koji se očekuje u martu.

Predrag Govedarica, predsjednik Unije studenata, kazao je da su studenti zadovoljni što je napokon riješen problem u vezi sa gradnjom četvrtog paviljona.

"Vlada je riješila sve što je bilo u njenoj nadležnosti i sada apelujemo na menadžment Univerziteta u Banjaluci da što prije završi postupak potpisivanja ugovora sa izvođačem radova, kako bi izgradnja mogla da krene iduće sedmice", kazao je Govedarica.

Dodao je da su zadovoljni i dinamikom izgradnje dva studentska doma u Palama, koja imaju po 300 mjesta, i ukazao na potrebu rješavanja pitanja studentskog smještaja u ostalim univerzitetskim gradovima. Istakao je da je prioritet Unije studenata formiranje studentskog grada u Banjaluci, što će studentima otvoriti velike mogućnosti.

Govedarica je rekao da Unija studenata ima podršku Vlade za izgradnju spomen-obilježja poginulim studentima i profesorima u proteklom ratu, koji će projektovati studenti Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Banjalučkog univerziteta.

Inače, kada je riječ o smještajnim kapacitetima Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci, studenti već godinama apeluju na nadležne da oni budu prošireni, budući da se na konkursima za svaki ležaj prijavljivalo po tri kandidata.

Naime, ranijih godina na konkurs je prijave prilagalo više od 3.000 studenata, dok su kapaciteti, prema zvaničnim informacijama, gotovo tri puta manji.

Grad Banjaluka, kako je ranije potvrđeno, ima više od 20.000 studenata, od kojih brojni zbog nedovoljnog broja mjesta u Studentskom centru plaćaju kiriju u privatnim kućama i stanovima, što mnogima predstavlja problem zbog teškog finansijskog statusa.

Studentski lideri su proteklih godina ocjenjivali da bi bilo idealno kada bi svi studenti u RS imali svoj krevet u studentskim centrima, jer bi im to, kako su ocijenili, u finansijskom smislu olakšalo put do diplome.

FBiH

Premijerka je sa studentima razgovarala i o posljednjim dešavanjima u Federaciji BiH.

Kako je istakla, studentski predstavnici imaju prilično zrele izjave u vezi sa ovom problematikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije