Društvo

Počinje primjena integrisanog informacionog sistema

Počinje primjena integrisanog informacionog sistema
Foto: pixabay.com | Počinje primjena integrisanog informacionog sistema

BANJALUKA - Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Kozarska Dubici, Gradiška i Srbac prve su ustanove u kojima danas počinje rad Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema /IZIS/ što znači da bi trebalo da počnu sa primjenom elektronskih uputnica, recepata, kartona i kartica.

Osiguranici u ovim lokalnim zajednicama prvi su u Srpskoj koji će dobiti elektronske kartice.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su pojasnili da nije potrebno da se stvaraju gužve u nadležnim poslovnicama Fonda, jer će i sadašnja knjižica važiti sve dok osiguranici ne podignu nove elektronske kartice, koje će dobiti besplatno.

"Za preuzimanje novih knjižica za sada nisu postavljeni rokovi, te ih osiguranici mogu preuzeti prilikom odlaska u poslovnice radi ostvarivanja nekog od svojih prava iz zdravstvenog osiguranja", navode iz Fonda.

Iz FZO ranije je Srni rečeno da će biti potreban prelazni period da bi ove zdravstvene ustanove u potpunosti prešle na novi sistem, odnosno da bi IZIS u potpunosti profunkcionisao.

Nakon ovih i ostale zdravstvene ustanove u Srpskoj postepeno će se se uključivati u ovaj sistem i do kraja godine većina njih biće uvezana u IZIS.

Direktor Fonda Dejan Kusturić rekao je da su brojne prednosti ovog projekta - sve zdravstvene ustanove i institucije biće uvezane i svi će imati jedinstven uvid u medicinske podatke pacijenta, što će spriječiti dupliranje dijagnostike i drugih usluga, a tako će smanjiti troškove i nepotrebna maltretiranja pacijenata.

Kusturić je dodao i da će pacijenti sada moći da vide koliko koštaju usluge koje su im pružene, a plaća ih Fond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije