Društvo

Počinje realizacija "Projekta demokratskog upravljanja"

Počinje realizacija "Projekta demokratskog upravljanja"
Foto: N.N. | Počinje realizacija "Projekta demokratskog upravljanja"
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju koji formalizuje dogovor o "Projektu demokratskog upravljanja" čija realizacija počinje danas, a trajaće do 2022. godine, uz finansijsku podršku OEBS-a.

"Projekat se odnosi na jačanje komunikacije parlamenta Srpske sa građanima i javnošću i njihovo uključivanje u donošenje odluka, poboljšanje efikasnosti i transparentnosti zakonodavnih procesa, izrade i donošenja zakona, te jačanje efikasnosti radnih tijela", saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

U saopštenju se navodi da se projekat odnosi i na službe Narodne skupštine RS i modernizovanje njenog rada, te saradnju sa parlamentima u BiH, regionu i zemljama EU na jačanju dijaloga i unapređenju zakonodavnog rada.

Čubrilović je zahvalio OEBS-u za uspješnu saradnju i podršku u radu i unapređenju kapaciteta Narodne skupštine Republike Srpske, istakavši da je cilj Memoranduma da ta saradnja bude intenzivirana i još više konkretizovana.

Na sastanku je bilo riječi o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te istaknuto da je neophodno što prije formirati Savjet ministara i sprovesti izbornu volju građana.

Čubrilović je naglasio da je neformiranjem zajedničkih organa vlasti na nivou BiH u skladu sa zakonom na veoma grub način poništena volja građana i narušeni osnovni demokratski principi.

On je istakao da bi trebalo mijenjati Izborni zakon BiH i predvidjeti da, ukoliko u određenom roku ne bude formirana vlast u skladu sa izbornim rezultatima, u tom slučaju obavezno budu raspisani novi opšti izbori.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin i šef Terenske kancelarije OEBS-a u Banjaluci Dmitri Jordanidi. 

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i novoimenovani šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek konstatovali su danas da Srpska kroz Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju ima odličan zakonski okvir koji reguliše tu oblast, kao i da u narednom periodu treba raditi na operacionalizaciji tog rješenja.

Na sastanku u Banjaluci Kasipovića i Kavalekove istaknuto je da je potrebno upoznati širu javnost o odredbama tog zakona i mehanizmima zaštite koji pruža građanima.

Iz Ministarstva pravde Srpske saopšteno je da su Kasipović i Kavalekova razgovarali o aktuelnim temama koje se odnose na oblast pravosuđa i vladavinu prava, kao i o unapređenju saradnje sa Misijom OEBS-a u BiH na planu borbe protiv korupcije.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač danas je u razgovoru Kavalekovom ocijenio dobrom saradnju MUP-a i OEBS-a i podržao obuke i aktivnosti ove organizacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije