Društvo

Pod lupom UIO BiH trgovina putem brze pošte

Pod lupom UIO BiH trgovina putem brze pošte
Foto: Arhiva | Pod lupom UIO BiH trgovina putem brze pošte

SARAJEVO - Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH započeli su kontrolu poslovanja pravnih i fizičkih lica koja veliki dio prometa obavljaju putem brze pošte jer su došli do informacija da veliki broj firmi ne prijavljuje sav prihod i da ima i onih koji nisu u sistemu PDV-a, a njihov prihod daleko premašuje 50.000 KM.

Kontrole će se, kako kažu u UIO, sprovoditi na cijelom području Bosne i Hercegovine sve do kraja avgusta.

Kako su istakli, veliki broj obveznika u Bosni i Hercegovini značajan dio svog prometa ostvaruje tako da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge brzih pošta.

"Zatražili smo od Agencije za poštanski saobraćaj podatke o svim operaterima koji se bave dostavljanjem paketa, a onda od tih operatera smo dobili podatke o prometu pravnih i fizičkih lica", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

U UIO kažu da su na osnovu ovih inforamcija izvršili analizu i identifikovali lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a, a ostvarili su promet, naplatu za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH, na godišnjem nivou iznad 50.000 KM. Takođe, analiza je pokazala da i oni koji su već registrovani u Upravi za indirektno oporezivanje BiH da su ostvarili znatno veći promet u odnosu na onaj koji su iskazali u svojim PDV prijavama.

"Ranije, prije desetak dana pozvali smo javno sve koji se time bave da se registruju u sistemu PDV-a ili da isprave svoje PDV prijave jer nam cilj nije bio kažnjavanje i pisanje prekršajnih naloga", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije