Društvo

Pod posebnom zaštitom u BiH najviše Turaka i Sirijaca

Pod posebnom zaštitom u BiH najviše Turaka i Sirijaca
Foto: N.N. | Pod posebnom zaštitom u BiH najviše Turaka i Sirijaca

SARAJEVO - Prema podacima iz jula ove godine u BiH boravi 38 osoba koje imaju status stranaca sa supsidijarnom zaštitom, odnosno osoba koje ne isunjavaju uslove za dobijanje statusa izbjeglice I ako postoje ozbiljni razlozi za vjerovanje da će se povratkom u zemlju porijekla suočiti sa stvarnim rizikom.

Taj podatak je naveden u Izvještaju o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za prošlu godinu, a koji je objavljen u julu ove godine.

Prema istom izvještaju 74 osobe ima status izbjeglice.

Stranci pod supsdijarnom zaštitom porijeklom su iz Turske (22 osobe), Sirije (11 osoba), dva iz Iraka i po jedna osoba iz Egipta, Kuvajta i Pakistana, prenio je sarajevski portal Klix.

Najviše stranaca pod supsidijarnom zaštitom boravi na teritoriji Kantona Sarajevo (28), Tuzlanskog kantona (pet), Srednjobosanskog kantona (tri) i Zeničko-dobojskog kantona (dva).

U odnosu na podatke iz Izvještaja za 2017. godinu broj izbjeglica je manji (nije bilo novih rješenja kojim se odobrava izbjeglički status u BiH), dok je broj stranaca pod supsidijarnom zaštitom u porastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije